fbpx

Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 20.

Skandináv technológia, skandináv minőség

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag- és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Scorpio

A Gravetti Kft. 2016-tól foglalkozik az ELHO gépek forgalmazásával, gondoskodik a gyár színvonalas képviseletéről.

Az ELHO gyár által fejlesztett Scorpio 550típusú kőmentesítő gép új fejezetet nyit a köves, sziklás területek javításában. A Scorpiót úgy fejlesztették és gyártották, hogy a legextrémebb sziklás területeken is megállja a helyét. A gépet elsősorban Finnország nyugati partvidékén használják, ahol a szárazföldi jég elvonulása után nagy mennyiségű szikla maradt vissza.

Akinek a területei kövesek, tudja, hogy mennyi kárt okozhat a köves terület a talajmunkák, a vetés és a betakarítás alkalmával is. Nemcsak a művelőeszközök, gépek alkatrész- és javítási költségei, hanem az állásidő is hatalmas terhet jelent.

A gép tervezésekor a legfőbb szempontok közé a hatékony kőmentesítés, a nagy munkaszélesség, az egyszerű, megbízható működtetés és a tartósság tartozott.

A teljesen hidraulikus meghajtás biztosítja, hogy a teljesítmény mindig a munkavégző egységek igénye szerint oszlik meg. A hidraulikus meghajtás egyúttal garantálja, hogy a mozgó egységek blokkolása esetén ne következzen be az egységek törése, sérülése.

A nagyméretű, erősített felszedőkarok rugalmas beépítésüknek köszönhetően minden irányban el tudnak mozdulni. A karok blokkolása esetén a rotor visszafelé is forgatható, ezzel megelőzhető a karok törése.

A gép rostájának acélrúdjai cserélhetők és leszerelhetők, a rudak távolsága 40110 mm lehet. Minden második rúd rögzítési pontja magasabban van, ami megelőzi a kövek beékelődését. A kopásnak kitett gépelemek Hardox® acélból készülnek. A rotorok csapágyai acélcsőbe építettek, ami megnöveli a teherbírásukat. A terelőrotorok forgásiránya szintén változtatható, és a fogak elhelyezése megakadályozza a kövek beékelődését a rotor és a keret közé.

A Scorpio 550 nagyméretű tartállyal szerelt, 2,7 magasságban levő billentési ponttal. A tartály hátsó fala szintén segíti a föld további kirostálását. A Scorpio alapkerete különösen erős kialakítású, tandemtengellyel szerelt, hidraulikus teleszkópos vonórúddal, ami egyúttal ütközésvédelemre is szolgál.

A gép elakadásakor a vonórúd munkahengeréből az olaj a magasságállító hengerekbe áramlik, amelyek így kiemelik a gép elejét. Az automata munkamélység-állítás természetesen hidraulikusan vezérelt. A munkamélység két fokozatban állítható, a kezelő igényeinek megfelelően.

A Scorpio 550 nem kizárólag szántóföldek kőmentesítésére alkalmas, egyaránt használható utak építésekor, más jellegű mezőgazdasági ültetvények (pl. szőlő, gyümölcs) telepítésekor, zöldterületek mezőgazdasági első művelésbe vonásakor is.

Nagy László +36309926830 [email protected],

Tatár Kálmán +36307050687 [email protected]

Web: http://www.gravetti.hu, facebook: https://www.facebook.com/gravettikft