Bezárás

A diplomás bérelőny 40-60% közötti – igaz ez az agráriumra is

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 13.

Az elmúlt időszakban felértékelődött az agrárágazat, mert egyre több embernek kell biztosítani az élelmiszert egyre kisebb területről. A járvány, a háború, az infláció, az energiaválság és a klímaváltozás mind érintik az élelmiszerellátást, a frissdiplomásoknak ezen kihívások között kell végezniük a munkájukat – mondta Gyuricza Csaba az egyetem rektora a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi Intézetének oklevélátadó ünnepségén.

Diplomaosztón a végzős diák
Végzős hallgatók a MATE Élelmiszertudományi Intézetének oklevélátadó ünnepségén (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A végzett diplomások bérelőnye 40-60 százalék közötti

Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára azt mondta, hogy az elmúlt években nőtt a felsőoktatásban a hallgatók száma, de még több szakemberre, kutatóra van szükség. Ezért megújították a felsőoktatás struktúráját, ami ebben az intézményben még inkább érezhető, hiszen együttműködnek az élelmiszeripar szereplőivel, így „a technológia a mindennapok részévé válik”.

A modellváltás sikerét mutatja az is, hogy a nemzetközi publikációk száma nőtt, a MATE-n például húsz százalékkal, ami a magyar agrárium erősségét is bizonyítja.

Tíz felvett hallgatóból nyolc állami ösztöndíjas helyen kezdheti meg tanulmányait, és számos további lehetőség van, a MATE hallgatói közül például idén háromszázan részesültek valamilyen ösztöndíjban.

Diplomaosztón
Oklevélátadó ünnepség az egyetem budai campusán (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Friss fiatal erőre és innovációra van szüksége az ágazatnak

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára leszögezte: „van egy nagy közös feladatunk, az erős magyar élelmiszeripar megteremtése, és egészséges élelmiszerek biztosítása az egész országnak; friss erőre és innovációra van szükség a mindennapokban”.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt, hogy annak a 141 fiatalnak, aki most átveheti a diplomáját, sok kihívással – például a koronavírus-járvánnyal vagy az orosz-ukrán háborúval és következményeivel – kellett szembesülnie tanulmányai során, de ezek is segítettek nekik felkészülni a hivatásukra.

A feldolgozóiparban ma sok lehetőség van, kiemelt ágazat, óriási a fejlesztési potenciál benne, és rengeteg forrás áll rendelkezésre.

„Az agrárium csúcstechnológiai ágazat, az elkövetkezendő ötven év agrártörténete pedig ebből a teremből indul. … A magyar vidék jövője múlik azon, sikerül-e a klímaváltozásnak megfelelő technológiákat kidolgozni. Az a kérdés, hogy ökológiai katasztrófa vagy technológiai paradicsom következik-e” – mondta a rektor.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc