fbpx

Búza, kukorica: hiába a tiltás, visszajöhet a 2012-es ár

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 18.

Nemcsak az ukrán, hanem az orosz búza is nagy nyomás alatt tartja a világ gabonaexportőreit. Nem kizárt, hogy évtizedes visszaesés lesz a vége az árak beszakadásának.

67 ezer lesz a búza, 62 a kukorica?

Félő, hogy a búza és a kukorica terén a tavalyi rekorddal szemben visszatérnek a 11 évvel ezelőtti, rendkívül alacsony árak – prognosztizálja laptársunk, a MezőHír egy friss amerikai elemzés alapján. Akkor a magyar búza a betakarítás után viszonylag gyorsan 67 ezer forintos szintre emelkedett, a kukorica pedig 62 ezer forintra állt be. Most annyiban más a helyzet, hogy az árakat az oroszok Ukrajna elleni háborúja és annak továbbgyűrűző hatásai is befolyásolják. Míg a magyar állam nem követte a lengyel példát, s be nem tiltotta az ukrán behozatalt, a Keletközép-Európába érkező ukrán takarmánybúza átlagára mindössze 190 dollár (64,6 ezer forint) volt tonnánként, a kukoricáé pedig 188 dollár (64 ezer).

gabonaárak grafikon

Jelenleg (az AKI PÁIR adatai szerint) Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 87,6 ezer forint/tonna – ez máris majdnem 30%-kal olcsóbb, mint tavaly ilyenkor. A takarmánybúza ára bő 81 ezer forint/tonna, ami pedig majdnem 40%kal kerül kevesebbe, mint 2022-ben ilyenkor. A takarmánykukoricáé negyedével olcsóbb, mint tavaly: 86 ezer forint/tonna volt március utolsó hetében. Ezzel egy időben az ipari napraforgómag termelői ára (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) is bő 30%-os esett: már csak 175 ezer forint/tonna, ugyanígy csökkent a repcemagé 190 ezer forint/tonnára.

Olcsó orosz búza nyomja a piacokat

Ám nemcsak a mi régiónk küzd a gabonaárakkal. Március eleje óta esik a búza világpiaci ára. A legolcsóbb az orosz, ami április elején 275 dollárba került. Ez 110 dollárral olcsóbb, mint a 386 dolláros amerikai, de drágább ennél még az EU-s 285 dolláros, s különösen a 329 dolláros ausztrál vagy a 345 dollár körül alakuló kanadai és argentin áru is.