fbpx

Stabilan a kukorica-feldolgozásban

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 22.

A nagymúltú Hungrana Kft. Európa legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalataként meghatározó szereplője a magyarországi élelmiszeriparnak. Évente közel 1,2 millió tonna kukoricát vásárol fel több mint 700 hazai termelőtől közvetlenül, kereskedőkön keresztül pedig több ezertől. A 335 főt foglalkoztató vállalat az Európai Unióban termelt izocukor mintegy harmadát, 250 ezer tonnát állítja elő, és az általa gyártott keményítő, izocukor, dextróz, bioetanol, valamint takarmányipari alapanyagok kétharmadát az exportpiacokon értékesíti. A Hungrana nemzetgazdasági szinten is meghatározó piaci szereplő, hiszen hazánk legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalataként – az éves terméstől függően – a hazai takarmány-kukorica össztermésének 12-20%-át dolgozza fel.

A gyár hosszú, több mint 105 éves története során folyamatosan kapacitását és termékpalettáját tekintve egyaránt bővült. Az osztrák Agrana és az amerikai ADM tulajdonában lévő vállalat kizárólag ellenőrzött, GMO-mentes, hazai termelőktől származó takarmánykukoricát dolgoz fel nedves és száraz formában egyaránt, amelyből bietanolt és alkoholt készít, valamint közel 500 tonna élelmiszeriparban felhasználható izocukrot, 100 tonna keményítőt és közel 400 ezer tonna magas fehérjetartalmú takarmányt állít elő.

A Hungrana Kft.-nél előállított termékek alapanyaga 100%-ban GMO- (genetikailag módosított organizmusoktól) mentes kukorica, amelyből speciális technológia segítségével, hulladékmentesen értékes termékeket állítanak elő. A vállalat a magyar piacon az egyik legszigorúbb minőségi követelményt támasztja beszállítói felé. A beszerzett kukorica jelentős hányadának igazoltan fenntartható forrásból kell származnia. A Hungrana évente 700 hazai termelőtől 1,2 millió tonna kukoricát vásárol fel több mint 50 Mrd Ft értékben. A beszállítói kör az őstermelőktől egészen a nagy gabonakereskedelmi vállalatokig terjed, melyekkel a cég stabil, kiszámítható együttműködést alakított ki az évek során. A környék gazdái számára folyamatos keresletet és kiszámíthatóságot biztosít a Fejér megyei Szabadegyházán működő feldolgozóvállalat.

A cég az évtizedek óta tartó, folyamatos beruházásoknak köszönhetően ma is a magyar agráripar egyik legkorszerűbb technológiáját hasznosító és alkalmazó vállalata, amely fejlett termelésirányítási rendszerének köszönhetően termékeinek gyártása során dinamikusan képes alkalmazkodni a termékpiacok igényeihez, mindezt úgy, hogy az élelmiszeriparban megkövetelt legszigorúbb minőségi elvárásoknak is maradéktalanul megfelel. Ennek eredményeképpen hosszú évek óta Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalataként és Magyarország piacvezető izocukorgyártójaként tartja számon az agrárvilág. Fejlett technológiájának, egészséges beszerzési és termelési szerkezetének, továbbá szakembergárdájának köszönhetően a cég a szabályozási kihívások közepette és a cukorkvóta eltörlését követően is bizakodóan tekint a jövő elé és hosszútávon tervez a hazai és nemzetközi piacokon.

A Hungrana Kft. nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar agráriumot támogassa, ezért azon túl, hogy a kukorica-alapanyagot hazai termelőktől vásárolja, a takarmány-alapanyagok jelentős részét is a magyar piacon értékesíti, illetve a jövőben az export csökkentését tervezi, hogy a biztosan GMO-mentes alapanyagból készített takarmányok elsősorban a hazai gazdákhoz juthassanak el és a hazai állattenyésztés javát szolgálják.

www.hungrana.hu