fbpx

Erre jó lesz figyelni! Változnak a vetésváltás szabályai

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 15.

Akinek többje van, mint 10 hektárja, annak most kell figyelnie: mit lehet és mit nem szabad ugyanarra a táblára vetni, mikor kell és nem kell figyelni a diverzifikációra.

vetés
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Hamarosan időszerű lesz!

Az európai KAP-hoz fűződő hazai Stratégiai Tervre való felkészülés érdekében az az Agrárminisztérium közzétette a vetésváltási előírások változását. Ez hamarosan aktuális kérdéssé válik, amikor a 2023. évi egységes kérelemben majd bejelentésre kerülő növények egy része már a földbe kerül. Amit pedig 2023 tavaszán vetnek el a gazdálkodók, annak előveteményeként a 2022-ben termesztett növénykultúrát kell figyelembe venni. Az előírásokat jövőre minden, 10 hektárnál nagyobb szántóterületet művelő gazdálkodónak alkalmaznia kell.

Rugalmasság a terület harmadán

Főszabály, hogy a gazdálkodóknak a vetésváltást minden évben az összes szántóföldi táblájukon el kell végezniük. Annyiban rugalmas a rendszer, hogy egy naptári évben elegendő az adott gazdaság szántóföldi területének legalább 1/3-ad részén az előző évhez képest más növénykultúrát termeszteni. Vagyis a harmadik év végére minden egyes szántóföldi táblán legalább egyszer más növénykultúrát kell termeszteni. Az induló évben, 2023-ban a 2022. év lesz a viszonyítási alap, ami aztán folyamatosan követi a naptári éveket. Fontos, hogy minden, egymást követő három évben teljesülnie kell a fenti követelménynek.

vetés
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Kritikus növények

Növény- és talajvédelmi szempontból kritikus jelentőségű, hogy bizonyos növények semmiképpen nem kerülhetnek ugyanarra a területre két egymást követő évben. Burgonya, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, olajtök és dinnye – ezeket nem lehet ugyanazon a területen két vagy több egymást követő évben termeszteni. Ugyanakkor a hibridkukorica-vetőmag előállításának céljával termesztett kukorica 4 egymást követő évben termeszthető ugyanazon a területen. Így lehet gondos növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási gyakorlat mellett optimálisan hasznosítani a legjobb termőképességű területeket, betartani az izolációs távolságokat, s kihasználni az öntözési infrastruktúrát.

A másodvetés is belejátszik!

Fontos, hogy a vetésváltásba a másodvetés is beilleszthető. Ha két (akár ugyanazon fajú) főnövény között megfelelően termesztett másodvetés foglal helyet, akkor az is vetésváltásnak minősül. A másodvetést az egységes kérelemben be kell jelenteni, az adott kérelmezési év főnövénye után kell elvetni, s a következő igénylési év főnövényének vetése előtt kell betakarítani, beforgatni vagy megsemmisíteni. Különböznie kell a két főnövénytől, ami között vetik, továbbá úgy kell megművelni, hogy a szükséges talaj-előkészítési munkálatokat az előző főnövény betakarítása után és a következő főnövény vetése előtt el lehessen végezni.

Vannak továbbá olyan kivételek, amelyek esetében a vetésváltási szabályokat egyáltalán nem kell alkalmazni – a rendeletről bővebben itt lehet olvasni.

Kohout Zoltán (forrás: AM)