fbpx

Tovább bővül a hazai kombájnadapter-gyártó vállalkozás

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 16.

Már 50 éve is a napraforgó-betakarításhoz gyártottak gépeket, vágószerkezet-átalakító szereléket abban a békési gépgyárban (BMG), amely később nevet ugyan váltott, de portfóliójában főtevékenységeként megtartotta a kukorica és napraforgó betakarításának gépesítését.

Patkás János
Patkás János ügyvezető igazgatót a beruházás paramétereiről kérdeztük

Közel 30 éve annak, hogy a cég Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.-ként vonult be a hazai, majd gyorsan a nemzetközi gépgyártás színterére, tevékenységét pedig időközben kiszélesítette, már kukoricacső-törő adapterek, szemestermény-felszedő és -rakodó gépek, univerzális vágóasztal- és adapterszállító kocsik gyártásával. Nemcsak a kínálat, de a legyártott termékek darabszáma és célállomása is szaporodott időközben, a békési napraforgó-betakarító adapterek már 15-20 országban, közöttük Romániában, Szlovákiában, Moldovában, Szerbiában, Csehországban, Bulgáriában, Ukrajnában, Kazahsztánban, Ausztriában, Oroszországban, Franciaországban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is stabil piaccal rendelkeznek, de a közelmúltban zárult lengyel agrárkiállításon is hatalmas sikert arattak. A szintén saját fejlesztésű, OptiCorn típusú kukorica-betakarító adapterek pedig Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Moldovában, Oroszországban, Romániában, valamint az Amerikai Egyesült Államokban is keresettek, természetesen a hazai értékesítésen felül. „A jelenleg zajló háborús konfliktus és az alapanyag-beszerzési nehézségek logisztikai, szervezési újratervezéseket ugyan igényeltek, de a gyártásban nem okoztak fennakadást” – hangsúlyozta Patkás János ügyvezető a legújabb beruházásuk alapkőletételekor. Jelenleg kb. 3000 sornyi napraforgó- és kukoricaasztal készül évente a békési gépgyárban, amelyek többsége már zúzóval szerelt, összecsukható, 12 soros nagy asztal, amiből látszik, hogy a birtokméretek növekedésével a nagyobb és hatékonyabb gépek iránt növekedett meg a kereslet.

Hegesztőrobot munka közben
Két új Panasonic PA-H-Frame-2PD hegesztőrobot-rendszerrel bővül a hegesztőcsapat

A hegesztőrobot lenne a megoldás?

Az exportpiaci növekedés folyamatos, amihez a saját kapacitás már szűk keresztmetszet lett volna Békésen, ezért is vágtak bele abba a nagyszabású, közel félmilliárd forintos beruházásba, amelynek részeként egy 960 m2-es új irodaházat építenek, az energiaellátáshoz egy 50 kW-os napelemrendszert állítanak fel, bővítik az összeszerelő műhelyt, a mindennapi hegesztőfeladatokhoz pedig két hegesztőrobotot is üzembe helyeztek.

„A mindennapi munkánk legnagyobb részét a hegesztés teszi ki, aminek élőmunka-igénye is magas, épp ezért döntöttünk a kapacitásbővítés felmerülésekor a robotok mellett. Kettő Panasonic PA-H-Frame2PD hegesztőrobot-rendszert vásároltunk, ezeket már üzembe is helyeztük, számításaink szerint robotonként 2, tehát összesen 4 hegesztő munkáját tudják elvégezni, mindezt azonos vagy magasabb minőségben” – mutatta be új „kollégáit” gyárlátogatásunk alkalmával az ügyvezető. A robotok beszerzése azonban létszámleépítéssel nem járt, sőt a kapacitásbővítést követően várhatóan további fejlesztések lesznek munkaerő tekintetében is a vállalatnál.

A folyamatban lévő beruházásban a gyártástechnológia is korszerűsítésre került, új fényezővel, egy 220 tonnás CNC-megmunkálógéppel és egy 4 × 2 méteres lézervágóval bővült a géppark, ez utóbbi már csövet és sík lemezt is egyaránt képes szabni. A gépgyár 8 hektáros területén a beruházás során új szerelde is épült, további 274 m2-rel bővült a munkaterület, így a tesztelési, járatási feladatokat is már folyamatosan tudják végezni.

A jelenlegi beruházás várhatóan ez év végére fejeződik be, a gyártási és értékesítési feladatok addig is zavartalanul folytatódnak a hazai gyártónál.

Sándor Ildikó

CÍMKÉK