fbpx

STOP az ukrán gabonának, csak a tranzit mehet!

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 18.

A közúton és vasúton érkező ukrán gabonaszállítmányokat ellenőrzik, csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára tájékoztatójában.

Szállítmány ellenőrzése
Minden, Ukrajnából Magyarországra közúton és vasúton érkező gabonaszállítmány útját ellenőrzik, csak a tranzitot engedik át (Záhony, 2023. április 18., fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Minden szállítmányt ellenőriznek

Az államtitkár keddre virradó éjjel a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen megtekintette az éppen érkező ukrán kukoricaszállítmány ellenőrzését, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei hajtottak végre.

Az eljárás rendjéről elmondta, hogy a szállítmányból történt mintavétel után a kamiont leplombálják, és így folytatja útját Magyarországon át a nem magyar rendeltetési helye felé.

Valamennyi ilyen rakományú kamion útját az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszeren keresztül figyelemmel kísérik, illetve súlyellenőrzésekkel is követik az útját. Ezen keresztül látni fogják, hogy elhagyta-e szállítmány az országot; amennyiben nem, akkor megkeresik, hol pakolták le és ott fogják ellenőrizni.

Az intézkedés egyelőre június végéig hatályos

Az államtitkár emlékeztetett, a magyar kormány úgy döntött, hogy ideiglenes intézkedésként nem engedélyezi az ukrán gabona, illetve más mezőgazdasági termékek behozatalát. Ezt a korlátozást az agrárminiszter szombaton jelentette be, és kiterjed az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását.

Az MTI kérdésére az államtitkár elmondta, a korábbi évekhez képest mára megtízszereződött az ukrán gabona-behozatal Magyarországra. Amennyiben továbbra is érkezett volna a szomszéd országból az agrártermék, az komoly károkat okozott volna a magyar termelők, a mezőgazdaság számára.

A Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű és 2023. június 30-ig tart.

Nem vagyunk egyedül

Egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt betiltják az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását Szlovákiában – jelentette be Samuel Vlcan, a szlovák agrártárca vezetője pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.

Lengyelország szintén szombaton jelentette be döntését, hogy megtiltja a gabona és más élelmiszerek behozatalát a szomszédos Ukrajnából, mivel az onnan érkező termékek dömpingje felborította a piaci egyensúlyt.

Korábban a magyar kormány több alkalommal jelentett be az ukrán agrártermékek ellenőrzése kapcsán szigorításokat, illetve a lengyel agrárminiszter lemondott a helyzet uniós kezeletlenségére hivatkozva.

Forrás: MTI