fbpx

Hatkilósra nőnek kilenc hét alatt

Írta: Kristóf Imre - 2022 augusztus 08.

A sokéves szelekció eredményeként, az Integrál MB 09-es fajtájú májludak nagyon szelídek és rendkívül gyorsan növekednek. Mindössze kilenc hét alatt a hatvanszorosára növelik a testtömegüket. A Kisbéri Lúdtenyésztő Kft. telepén, többször is szelektálják őket küllemre, testtömegre és vérmérsékletre.

Éremeső a lúdtenyésztésért

Az először kiállító Integrál Lúd Tenyésztő Egyesület a víziszárnyas szekcióban az első és második díjat is elnyerte a tavasszal megrendezett Alföldi Állattenyésztési Napokon. Kiss Csaba tenyésztésvezetővel ennek kapcsán beszélgettünk.

– Az első díjat a hároméves nagyszülőpár állományunk kapta, akik jelenleg a 4. tojóciklusuknak az első harmadában vannak, a második díjat pedig a kilenchetes, tenyésznövendék gunarainkért kaptuk.

Kiss Csaba, az Integrál Lúd Tenyésztő Egyesület tenyésztésvezetője
Kiss Csaba, az Integrál Lúd Tenyésztő Egyesület tenyésztésvezetője

Igen gyors növekedés

A kiállításon szerettük volna megmutatni a nagyközönségnek, hogy egy 100 grammos testtömegű napos libából kilenc hét alatt hatkilós libák nőnek. Tehát irtózatos nagy növekedési eréllyel rendelkezik ez a májlúd. Kiemelném a kiváló takarmányhasznosításukat is: a jelenlegi legkorszerűbb és legmodernebb genetikával rendelkező libáink kétkilós fajlagos takarmányfogyasztásukkal 63 napos korukban megközelítik a 7 kg súlyt – mondta lapunknak Kiss Csaba, az Integrál Lúd Tenyésztő Egyesület tenyésztésvezetője

9 hetes tenyész gúnárok
9 hetes tenyész gúnárok

Zárt tartáshoz szoktatott

A Kisbéren és Mindszentpusztán tenyésztett lúdfajta másik kiemelten jó tulajdonsága, hogy a madárinfluenza miatt évek óta elrendelt zárt tartást rendkívül jól tolerálja. A nemesítés során már több generáció is zárt körülmények között nőtt fel.

Tenyész kislibák zárt tartásban Kisbéren
Tenyész kislibák zárt tartásban Kisbéren

– Az egyesületnél hat évvel ezelőtt abba az irányba indítottuk el a nemesítést, hogy a libáink tolerálják, tűrjék a zárt tartást. Elmondhatom, hogy jól érzik magukat, és kiemelkedően termelnek, ezért a jövőben is ezt az irányt fogjuk folytatni – tette hozzá Kiss Csaba.

Képek és videó: Horizont Média/Kristóf Imre