fbpx

Mi már GPS-t használunk! – Út a sorvezetőktől a robotpilótákig

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

Hegedűs József, az Albert Agro Egyéni Cég ügyvezetője, hazánkban az egyik első olyan vállalkozást vezető személy, aki a kezdetekkor bizalmat szavazott a GPS alapú technológiának, és egy sorvezető vásárlása mellett döntött.

 

– Mikor tették meg az első beruházást?

– 2003-ban vásároltunk egy Trimble EZ-Guide Plus sorvezetőt. Az eszköz megvásárlásának egyik legfőbb oka volt, hogy az önjáró permetezővel dolgozva ne kelljen többé számolni a sorokat. Csak megadtuk neki a permetező szélességét, és nekünk máris egy gonddal kevesebb volt.

 

– Mi lett ezzel az első eszközzel?

– A mai napig használjuk ugyanabban az önjáró permetezőben, aminek a lecserélést ugyan már tervezzük, de valószínűleg a sorvezető tovább dolgozik nálunk.

 

– Mi volt a GPS alapú technológia megvalósításának következő lépése?

– A meglévő sorvezetőnk szerencsére olyan volt, amelyet tovább lehetett fejleszteni. Így vásároltunk hozzá egy Trimble Ez-Steer kormányautomatikát, hogy kipróbáljuk milyen az, ha átadjuk a kormányzást a GPS-nek az őszi gabona vetéskor. Ehhez már nem volt elegendő a meglévő antenna, így antenna csere mellett döntöttünk. A „nagy” antenna (Trimble AgGPS 252) már képes volt venni az OmniStar-os korrekciós jeleket. Nagyot léptünk előre pontosság kérdésében, mert a kormányautomatika 5-10 cm-es pontossággal tudta végigvezeti a traktorunkat. Az így felszerelt New Holland TM 190-es traktorunkkal gabonát kezdtünk vetni, így ezzel az 5-10 cm-es pontossággal az őszi vetéseket kiválóan el tudtuk végezni.

 

– A tavaszi vetéseket is ezzel végezték el?

– Már az őszi munkák ideje alatt kiderült, hogy jó irányba haladunk a fejlesztésekkel, de ez az összeállítás az őszi vetéshez kielégítő volt, de a tavaszihoz már kevés lett volna. Hiába volt korrekciós előfizetésünk, amivel a GPS vevő biztosította az 5 cm-es pontosságot, de a kormányautomatikával felszerelt rendszerrel nem tudtuk „keréknyommá” tenni ezt. Megvásároltuk az első Trimble robotpilótát a traktorba, hogy a pontosságon újabb centimétereket faraghassunk. Ezzel egy időben a kezelőfelületet is lecseréltük, mert a távlati terveinkbe már a gépvezérlések is belekerültek. Az Ag Leader InSight monitorját választottuk, mert nem csak hatalmas, érintőképernyő volt, hanem ebben volt a legtöbb potenciál a további fejlesztéseink bevezetésére. Elkészült az első robotpilóta rendszerünk és óriási élmény volt az első olyan kör a traktorral, ahol a vezetést már a robotpilóta végezte. Nem volt más dolgunk, mint a sor végén nagyjából ráfordulni a következő sorra, majd várni, hogy az önmagától megtalálja a következő nyomot.

 

– Mi lett a sorsa a Trimble Ez-Steer kormányautomatikának?

Átszereltük a New Holland TG traktorba, ami egy 4 méteres TopDown talajművelő eszközzel dolgozik legtöbbször. Ide került át a Trimble Ez-Guide Plus kezelőfelülettel együtt. Bíztunk benne, és nem csalódtunk, hogy így csökkenthetjük jobban az átfedéseket, és üzemanyagot takaríthatunk meg.

 

– Milyen volt az első év tapasztalata a robotpilótával?

– Innentől fogva nem számítottak az időjárási körülmények, nem számított hogy este vagy akár éjjel dolgozunk. Hihetetlen szabadságot adott ez nekünk, és más kiegészítő feladatokra is jobban tudtunk koncentrálni. Például napfénytől mentes éjszaki időszakban tudtuk kijuttatni, és talajba dolgozni a baktériumtrágyákat úgy, hogy közben egy cm2-es felület sem maradt ki a kezelésből. De nem kell aggódni a poros körülmények melletti, napfénnyel szembeni vagy éjszakai vetések esetén sem a munka minősége miatt, hisz az elvégzett munka mindig tökéletes lesz.

 

– Ezek valóban mind olyan dolgok, amik megkönnyítik a munkát, de nem volt kíváncsi arra, hogy mennyi pénzt hoz a robotpilóta?

– Természetesen igen. Az első szezon után, a téli adatfeldolgozás során, az excelbe bevitt adatok eredményei igencsak meggyőzőek voltak, és egyértelműen látszottak, hogy a további robotpilóta beruházások mennyi idő alatt térülnének meg. Úgy számoltam, hogy ha a TopDown esetében a 3,75 m-es munkaszélességet úgy tudjuk 3,95 méteresre állítani, hogy továbbra sincs kihagyás, akkor a kormányautomatika robotpilótává fejlesztése, és az előfizetés ára már 1 szezon alatt megtérül csak az üzemanyag megtakarításból. Hihetetlen dolognak tűnhet, ha ezt nem magam tapasztalom és számolom ki, akkor valóságában magam is kételkednék.

 

– Ezek szerint újabb robotpilóták érkeztek a gazdaságba?

– Igen, nem volt kérdéses, hogy megéri-e nekünk. Sőt nem sokkal ezután a kombájnunkba is beszereltettük a robotpilóta előkészítést, hogy aratáskor az egyik GPS ebben dolgozzon. Hiába volt terményfal követéses kormányzása a kombájnunknak, egyszerűen mindig ez a gép okozott galibát azzal, hogy néha (leginkább ha megdőlt a növény) kiment az állományból, amikor együtt dolgozott a szomszéd kombájnnal, amelyen már volt GPS-es robotpilóta. Utána már, ha új traktort vásároltunk, akkor egyből kértük is az előkészítéseket a robotpilóta rendszerre. Jelenleg 3 robotpilótát használunk összesen 6 gépen, hiszen az antenna és a GPS átszerelésével bármikor átrakhatjuk az előkészített gépekre a robotpilótákat.

 

– Mik a további tervek? Hová lehet még fejlődni?

– A fejlesztési lehetőségek majdnem végtelenek, de most a továbbiakban helye lenne egy 4. robotpilótának is. Ha pedig elérjük azt, hogy már 4 robotpilótát használunk, akkor bizony eljött az ideje a saját bázisállomás beszerzésének is. Az éves fizetős OmniStar korrekció helyett saját bázisállomást szeretnénk, ahonnan a korrekció „ingyen” jön.

A kombájn gyári hozamtérképező rendszerét is le akarjuk cserélni az Ag Leader hozam térképezőre, ehhez már nem sok minden kell, mert a kezelőfelület az Ag Leader InSight monitor már megvan, még beépíttetjük a hozammérő modult, és a jelenlegi szem nedvesség mérőt felhasználva, már kész is. Ha ezek is bent lesznek, akkor már az aratás közben látjuk az adatokat, és nem csak utólag derül ki, hogy „ja mégsem volt adatgyűjtés, vagy nem lett jól beállítva a hozammérés”.

A munkagép vezérlés területén is szeretnénk előbbre lépni és felszereltetni automatikus szakaszolás opcióval a HARDI permetezőnket, itt is már adott az ehhez szükséges Ag Leader InSight felület.

 

– Mit tud tanácsolni azoknak, akik még nem kezdték el kiaknázni a GPS adta lehetőségeket?

– Mindenképpen fejleszthető rendszert válasszanak, mert nagyon hamar igény lesz a továbblépésre, de ha jó márkát választanak, akkor nem csalódhatnak. Lehet kezdeni a beruházást apránként, mert biztos, hogy a vásárolt eszköz ára nem lesz kidobott pénz. Merjenek bízni a technológiában, mert komoly megtakarításokat lehet elérni ezekkel a beruházásokkal.

 

Nagy Bence

Agromatic Automatizálási Kft.

www.agromatic.hu