150 millió a magyartarkákra

Modern tenyésztési program segítheti a magyartarka szarvasmarha versenyképességének növekedését, ezt alapozza meg az Agrárminisztérium 150 milliós támogatású genom vizsgálata.

A XXI. században a mezőgazdasági termelés és ezen belül a szarvasmarha tenyésztés versenyképességének növeléséhez szükség van a modern eljárások, többek között a digitalizáció és a genetika vívmányainak az alkalmazására. Az Agrárminisztérium elkötelezett a mezőgazdaság modernizációjának ösztönzésében.

 

 

Genom vizsgálat

A támogatásban részesített eljárás, a genom tenyészérték vizsgálat egy világszerte sikeresen alkalmazott módszer. Ennek során a legkedvezőbb géneket, és génkombinációkat hordozó egyedek genetikai profilozását végzik el. Ezzel megvalósulhat egy hatékony, genotipizálás alapú, kettőshasznosítású magyartarka nemesítési program.

A fent említett elemzés nélkül a magyartarka fajtát tenyésztők piaci hátrányban vannak más tenyésztőkkel szemben, akiknek már jelenleg is nagymennyiségű genom értékkel kapcsolatos információ áll a rendelkezésére. Ők ezeket felhasználva, már a tenyésztés kezdetén tervezni tudják a megszületendő egyed kívánatos tulajdonságait.

A vizsgálati eljárás jelentős exportlehetőséget is biztosít a magyar tenyésztők számára, többek között a dinamikusan fejlődő szarvasmarha ágazattal rendelkező ázsiai országokba.

 

 

A magyartarka

Több mint 250 éves múltra visszatekintő, döntően kis és közepes méretű, családi gazdaságok által tartott fajta. Ötvözi a kiváló minőségű, magas beltartalmú tejtermelést és a minőségi hústermelést, ezzel stabil és jó színvonalú alapanyagot biztosít az élelmiszer-feldolgozás számára.

Nagyon jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat, elviseli a nagyon meleg nyarat és tűri a nyirkos hideget, ami fontos szempont a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodási kényszer idején.

A magyartarka egy hazai szarvasmarha fajta, jelentős genetikai értéket képvisel, megőrzése és továbbfejlesztése stratégiai fontosságú az egyre inkább globalizálódó tenyésztési folyamatok közepette.

2019-ben 73 ezer magyartarka fajtába tartozó, illetve keresztezett szarvasmarhát tartottak a gazdálkodók.

 

Magyartarka Tenyésztők Egyesülete

A magyartarka tenyésztésszervezését, genetikai fejlesztését és nemzetközi képviseletét az 1989-ben alakult Magyartarka Tenyésztők Egyesülete látja el, és ők koordinálják a genom vizsgálatot, valamint alkotják meg a modern tenyésztési programot.

A támogató okiratot Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tegnap adta át Dr. Füller Imrének, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete elnökének.

Fotó: Horizont Média archív

agrár agrárminiszter genom magyartarka mezőgazdaság modern szarvasmarha támogatás vizsgálat