fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2020/10. lapszám cikke - 2020 október 10.

Kukorica

Az elmúlt időszak eseményei a nemzetközi gabonapiac szereplői számára továbbra sem adtak unatkozásra okot. Változatlanul nehéz megjósolni a koronavírus- járvány hatását a kukorica globális keresletére, nem beszélve egy másik járványról, a sertéspestisről, melyet szintén nem sikerült ezidáig likvidálni a piacról.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) legutóbbi, havi rendszerességű riportja alapján a kukorica globális termése ismét rekord vagy rekordközeli lehet, annak ellenére, hogy több ország, köztük maga az USA várható termése elmarad a korábban jelzett szintektől. A korrekció oka a kínálati oldalon az időjárásban kereshető: az Egyesült Államok kukoricaövezetét viharok tépázták meg, Európában pedig a csapadékhiányos időjárás következményeként a vártnál alacsonyabb terméssel kell kalkulálnunk. Különösen nagy a bizonytalanság az ukrán terméssel kapcsolatban. Míg az USDA jelentése 38,5 millió tonnára, más elemzők lejjebb, 35–36 millió tonnára teszik a várhatóan betakarításra kerülő mennyiséget.

 


Kukorica, 2020. december, CBOT


Kukorica, 2020. november, MATIF

 

Ne felejtsük el azonban, hogy Ukrajna belső kukoricaszükséglete mindössze 5,5 millió tonna körüli, tehát bármelyik prognózis bizonyul igaznak, exportra tekintélyes, legalább 30 millió tonna jut. A globális terménypiac elmúlt időszakának aktív szereplője egyértelműen Kína. Miután leépítette állami tartalékait, és sikerült tető alá hoznia többek között a mezőgazdasági termékekre is vonatkozó kereskedelmi megállapodást, vevőként jelentős mennyiségű importot bonyolított kukoricában és szójában egyaránt, ezzel támaszt adva a nemzetközi kukoricajegyzéseknek. Az EU kukoricatermésének nem kedvezett a csapadékban szegény nyár, az előző évvel összehasonlítva várhatóan elmaradnak a hozamok Franciaországban, Romániában és Bulgáriában egyaránt. Ezzel párhuzamosan erős kereslet tapasztalható a fekete-tengeri kikötőkben, mely némi áremelkedést hozott az európai irányadó MATIF jegyzéseiben. Szeptember közepén jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara őszi kultúrák termésbecslése, mely szerint Magyarországon 8,38 millió tonna termés várható 8,7 t/ha termésátlag mellett. Mindkét adat optimizmusra adhat okot a hazai kukoricaterméssel kapcsolatban, különösen a várható hozam. Amennyiben a NAK becslése realizálódik az országos rekord termésátlagot jelent. A betakarítás várhatóan szeptember második felében elindult, reméljük, a fenti prognózis adatai köszönnek vissza gazdák beszámolóiból.

Búza

Úgy tűnik, a globális búzatermést és -készleteket értékelve, az évek óta tartó emelkedő trend nem törik meg: ismét nagyobb termés és zárókészlet várható a 2020/2021-es gazdasági évben. Az USDA szerint 770 millió tonna termést takarítanak be a világon, a zárókészlet pedig közel 320 millió tonnára emelkedhet a gazdasági év végére. Az EU termése elmarad a tavalyi év eredményeitől, olyannyira, hogy a kínai termés volumene (136 millió tonna) gyakorlatilag megegyezik az unió termésével. Vélhetően az alacsonyabb termésmennyiség és a bizonytalan kereslet miatt az európai felhasználás némileg csökkeni fog.

 


Búza, 2020. december, CBOT


Búza, 2020. december, MATIF

 

A kieső termés mennyiségét némileg kompenzálja a tavalyinál magasabb orosz termés, mely 78 millió tonnát tesz ki, bár egyelőre az orosz export sem tűnik túlzottan aktívnak. Az EU-ban a száraz időjárás további pozitív hozadéka a malmi minőségű búza tételek arányának növekedése. A hazai termés (4,7 millió tonna) elmarad a tavalyi eredménytől, melynek oka részben a kedvezőtlen tavaszi időjárás és az alacsonyabb vetésterület. A minőségre nincsen panasz: a betakarított volumen több mint 70%-a malmi búza. Jelenleg a belföldi kereslet mérsékeltnek tűnik, exportra a tradicionális olasz vevők keresnek jó minőségű tételeket.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató