Cirok – a jövő kukoricája

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 október 11.

A Vital-Feed Kft. és az Agroszemek Kft. Nagykőrösön tartott szántóföldi bemutatót, ahol a vendégek az Euralis piacvezető cirokhibridjeit ismerhették meg, valamint előadásokat is hallhattak a ciroktermesztésben rejlő lehetőségekről.

A klímaváltozás valóság, amihez alkalmazkodni kell

A szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás, a kevés vagy éppen túl sok, de rossz eloszlású csapadék, valamint az egyre forróbb nyári napok egyaránt növelik a növénytermesztés kockázatát.

 


Balogh László, az Euralis Kft. termékmenedzsere

 

A jelentős területen vetett tavaszi kultúrák közül a kedvezőtlen időjárás leginkább a kukorica termelésbiztonságát veszélyezteti. A cirok kiemelkedően stressztűrő növény. Szárazságtűrő képességét rendkívüli módon kifejlődött bojtos gyökérrendszerének is köszönheti – ismertette előadásában Balogh László, az Euralis Kft. termékmenedzsere. A kukoricához képest a cirok kétszer annyi hajszálgyökérrel rendelkezik. Emellett a növény aszályos körülmények között viaszréteg kiválasztásával is csökkenti a párologtatását. Gyenge adottságú területeken, stresszes körülmények között biztonságosabban termeszthető, és a termése legalább 15-20 százalékkal meghaladja a kukoricáét. Így alternatív takarmányforrásként biztosíthatja az elvárt mennyiségű és minőségű tömegtakarmányt.

Adott felhasználási célhoz válasszuk a legmegfelelőbbet!

Termesztési cél szerint többféle cirok ismert, s egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk. A szemes cirkot szemterméséért termesztik, és csak a magját takarítják be.

A „hagyományos” silócirokból szilázs készül, amikor is az egész növényt lesilózzák. Az ipari (kettős hasznosítású) silócirkot főként biogázüzemi felhasználásra nemesítették. Habár állati takarmányozásra is alkalmas, de erre a célra nem ez a legjobb választás.

A BMR típusú silócirok a nemesítés egyik legígéretesebb fejlesztési iránya, mivel az ilyen típusú cirok lignintartalma alacsonyabb, és összetételében is eltér a hagyományos silócirokétól. Emiatt kiváló rostösszetételű és emészthetőségi mutatókkal rendelkező tömegtakarmány készíthető belőle.

Miért cirok, és miért BMR-silócirok?

A kukoricához képest a cirok 1 kg szárazanyag előállításához 40-50 százalékkal kevesebb vizet igényel. A takarmányozásra javasolt silócirkok 35-65 t/ha zöldtömeg elérésére képesek, emellett az optimális betakarítás alkalmas időszaka tágabb, mint a silókukoricáké.

A legújabb generációs BMR-silócirkokból készülő szilázs a kiváló minőségi paramétereinek köszönhetően a kukoricaszilázs tökéletes kiegészítője, ezért a nagytermelésű tejelőállomány is takarmányozható velük.

Miért Euralis cirok?

Az Euralis, valamint a tulajdonában lévő Eurosorgho vállalat a legnagyobb ciroknemesítő háttérrel és a legbővebb fajtaválasztékkal rendelkező cégek Európában. Saját kísérleti eredményeik és a termelői tapasztalatok is igazolják, hogy silócirokhibridjeik a hazai termesztési viszonyok között biztonságosan termeszthetők, és kiemelkedő teljesítményre képesek.

Nagy jövő előtt áll a BMR-silócirok

A terepszemlén az Euralis BMR-silócirkokat is megtekinthették a gazdálkodók. Újdonságként az Arigato BMR hibrid került bemutatásra, amely magas cukor- és keményítőtartalmának köszönhetően kiváló szilázsalapanyag. A BMR-cirkok között piacvezető BMR Gold X hibrid sokak számára ismerős, amely már bizonyított Magyarországon is. A több éves hazai takarmányozási kísérletek és termelői visszajelzések alapján a belőle készült tömegtakarmány etetése kifejezetten javasolt a tejelő szarvasmarha-állományok számára.

A szántóföldi bemutató jól szemléltette, hogy az idei stresszes évjáratot a silócirok lényegesen jobban tolerálta, mint a közvetlenül mellette lévő kukorica. Valóban, a cirok lehet a jövő kukoricája!

 

Szerző: Csomor Zsolt