fbpx

“A mi totemállatunk a nánási szürkemarha”

Írta: Sándor Ildikó - 2023 július 14.

Magyarország Legszebb Birtokának zsűrije rendhagyó birtokbejáráson vehetett részt Hajdúnánáson, hisz bár 7. éve járják az országot a zsűritagok csapatostul, de kertészetben ritkán fogadja őket egy bivalycsorda vagy egy szürkemarha-szobor. A hajdúnánási Kendereskert azonban nemcsak ebben nyújtott egyedi élményt. A betyárvilágnak emléket adó múzeum vagy a nánási hagyományokat újrateremtő szalmafonás ugyanúgy része a helyi közfoglalkoztatásra alapuló vállalkozásnak, mint a szabadföldi zöldségtermesztés vagy a fóliasátor. 

Egykoron a Kendereskert a nánási gazdáknak egyet jelentett a szarvasmarhatartással. Az 1935-ös adatok szerint Hajdúnánáson 4000 szürkemarhát tartottak, az 1930-as években a tudósok feljegyezték, hogy Hajdúnánáson akkor annyi szürke marha volt a településen, mint az összes hajdúvárosban együttvéve – innen ered a helyi gulya újrateremtése.

2012-től tudatos építkezésnek köszönhetően a közfoglalkoztatásban helyi erőforrásainkra alapozva építették újjá a Kendereskertet, ahol mára ismét virágzó állattartás és növénytermesztés folyik, mindez ökológiai gazdálkodás keretében. Az itt megtermelt egészséges termények a Nánási Portéka Termelői Piacra, valamint a közétkeztetés konyháiba kerülnek, ahol minden hónapban legalább egyszer, teljes mértékben bio alapanyagok felhasználásával készítik a napi menüt – ezzel is közelebb hozva a gyermekekhez az egészséges táplálkozást. A Kendereskertben termesztett bio zöldségek a közétkeztetés mellett a helyi termelői piacra is eljutnak. ía szintén ökológiai gazdálkodás keretében nevelt őshonos állatok húsát a Hajdúnánási Tartósító és Építő Szociális Szövetkezet vágóhídján dolgozzák fel, majd a tőkehúst és a húsfeldolgozó üzemben feldolgozott készítményeket a Városi Húsboltban értékesítik. Mindennek gazdaságélénkítő szerepén kívül környezettudatossági szerepe is van, hiszen így a megtermelt élelmiszer úgy kerül az asztalra, hogy alig pár kilométerről érkezik, nem szel át kontinenseket vagy tengereket. Elsősorban nem az a cél, hogy nagyvárosokba szállítsák és adják el a helyi termékeket, hanem az, hogy ezeket a jó minőségű élelmiszereket a hajdúnánásiak fogyasszák el.

A Kedereskertben közel 6 hektáron történik zöldségtermesztés, 24 hektáron szántóföldi növénytermesztés és 5 hektáron gyümölcstermesztés. Mindezek mellett 4200 m2-en növénytermesztés történik fóliasátorban. Az állatállománynak 80 hektárnyi legelő van biztosítva, ami ökológiai terület.