fbpx

Valóban a drónok jelentik a mezőgazdaság jövőjét?

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 20.

A mezőgazdaság átalakulása itthon is megkezdődött. A gazdálkodók és a törvényhozók körében is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezettudatos termelési módszerek és ezzel együtt a digitalizáció. Az intelligens mezőgazdaság, vagyis a Smart Farming olyan technikai és technológiai változásokat indított útnak, amelyek révén a felhasznált anyagok mennyiségének optimalizációja mellett jelentős mértékben javul a termelés hatékonysága, míg az automatizáció és az integrált döntéshozatali eszközök bevezetésével egyszerűsödik a gazdaság irányítása, folyamatosan adatokkal támaszhatók alá a különböző termelési döntések.

drón

 

A jelenleg elérhető számos, intelligens mezőgazdasági technológia közül a legismertebb a precíziós növénytermesztés, melynek legmodernebb eszközei a pilóta nélküli repülőgépek, közismertebb nevükön a drónok. A mezőgazdasági dróntechnológia fejlesztése két irányra bontható. A kiértékeléshez és döntéshozatalhoz szükséges monitoring és adatbázisépítés gépei speciális érzékelőkkel felszerelve, autonóm módon hajtják végre távérzékelési feladataikat, míg a beavatkozást, vagyis a területpontos kijuttatást már más, szintén feladatspecializált permeteződrónok végzik.

Ennek megfelelően a drónok segítséget nyújthatnak a talajmintavétel, a tápanyagpótlás, a gyomirtás és a növényvédelem területén a monitoringozás, tervezés, illetve a beavatkozás fázisaiban. A két eszköztípus bár külön is alkalmazható, a gazdálkodók ezeket mégis együttesen, rendszerben használva érik el teljes potenciáljukat.

 

Magyarországon a drónok rendszerben történő alkalmazásának tekintetében élen jár a Duplitec Kft., a DJI-termékek és multispektrális érzékelők hivatalos forgalmazója. A hazai gazdaságokban gyűjtött adataik és tapasztalataik alapján jelentős ismeretanyagra tettek szert az eszközök mezőgazdasági felhasználásának tekintetében, a címben feltett kérdésre válaszuk pedig egy határozott „attól függ” volt.

MicaSense
MicaSense RedEdge-M érzékelő

A Duplitec Kft által alkalmazott MicaSense és SlantRange multispektrális kamerákkal készített felmérések figyelembe veszik a látható és nem látható fénytartományok határán húzódó „Red-edge” sávot, melyben a leghatékonyabban kimutatható a növényzet klorofiltartalma. A gyakorlatban ez, a cég mérései alapján jelenti azt, hogy kimutathatóvá válnak az egy területen belül eltérő érettségi fázisok.

drón drón drón

Illusztrációinkon Győr-Moson-Sopron megyei búzatábla RGB, NDVI képe, valamint a RedEdge szenzor által rögzített Klorofill-térképe látható.

drón
MicaSense RedEdge-MX érzékelő + DJI Matrice 210 drón

Legyen szó tápanyagpótlásról vagy növényvédelemről, a permeteződrónok számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos kijuttatóeszközökkel szemben: működésükre nincsenek hatással az útviszonyok, a termelt növényfajták fenológiai fázisai, alacsonyabb anyaghasználatuk révén csökkentik a gazdaság működési költségeit, energia-felhasználását, környezetterhelését és karbonlábnyomát. A drónok ugyanakkor mindig a lehető legnagyobb hatékonysággal hajtják végre feladatukat, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően akár kötelékben lerepülve a kijelölt területet, mindig a termény és a feladat szempontjából optimális magasságot tartva.

A permeteződrónok munkavégzésének ugyanakkor a legnagyobb problémája a technológia, az automatizáció előnyéből fakad: a leghatékonyabb kijuttatást csakis autonóm módon lehet megoldani, egy-egy terület menedzsmentjéhez is szükséges a rendszer programozása, mely mindenképpen szakértelmet – és némi rutint is – igényel.

A fentiek ismeretében bátran jelentjük ki, hogy a drónok már megkerülhetetlen elemei a jelen gazdaságainak. Alkalmazásukkal a termelés, így a gazdaság működése is maximalizálható, de az adaptálhatóságról és a megtérülésről mindenképp előzetesen érdemes tájékozódni és szakértők tanácsát kikérni.

www.duplitec.hu/regisztracio.