fbpx

A kertészetekben műtrágyára több hónapot kell várni

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 07.

Az emelkedő energiaárak a kertészeti ágazatban lemorzsolhatják a kisebbeket. Kihívás lesz a termelők számára az is, hogy a műtrágyákra legalább 2-3 hónapot kell várni, az áruk pedig a többszörösére nőtt egy év alatt. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint az EU szankciós politikája a műtrágyakínálatra is hat, a gázválság fokozódásával pedig hiány is kialakulhat.

Gyümölcs a fán
Nehéz évük van a gyümölcstermelőknek is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A szervezet honlapján Gubacsi Zoltán alelnök részletezte a kertészetek előtt álló kihívásokat:

  • A kertészeti műtrágyákra a mezőgazdasági termelőknek gyakran 2-3 hónapot kell várnia, az áruk pedig – a többi input anyaggal – többszörösére nőtt egy év alatt.
  • Az energiadrágulás ugyancsak nehezíti a termelők helyzetét, és aki most köt szerződést áramra, az még termálvizes fűtés birtokában is veszteséggel számolhat.
  • A vetőmag, a palánta, a növényvédőszer ára szintén jelentősen, csaknem 50 százalékkal emelkedett idén.
  • A munkaerő 15-20 százalékos drágulása szintén nehezíti a gazdaságok működését.

A zöldségek árai most még nem tartalmazzák a magas előállítási költségeket

A szakértő a magasabb megélhetési költségek miatt a kereslet csökkenésére is számít, de a termelés jelentős visszaesésére egyelőre nem. A csökkenés mértéke attól függhet, hogy a konzervgyárak és a hűtőipari cégek milyen ajánlatokat adnak a termelőknek. Hozzátette, hogy a feldolgozók maguk is gondban vannak az energiaárak miatt.

A zöldségek árai most még nem tartalmazzák a magas előállítási költségeket, az új árakat nehéz lesz meghatározni. A helyzet Európában másutt is nehéz, Hollandiában például már most sokkal nagyobb gondot okoznak az energiaárak, mint Magyarországon, de a spanyol és az olasz termelők szintén visszafogták a kibocsátásukat. Belföldön a következő év lehet kritikus a kertészetek, főleg a kisebbek számára.

Forrás: FruitVeb/Hír
Összeállította: Barna Ferenc