fbpx

A közteher mértéke emelkedik a mezőgazdasági idénymunkánál

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 28.

Duplájára emelkedik a munkáltató által fizetendő napi közteher mértéke a mezőgazdasági idénymunka esetén 2022. júliustól.

Mezőgazdasági munka
A mezőgazdaságot is érinti a napi közteherviselés mértékének emelése (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A napi közteher 1000 forint

Az eddig fizetendő 500 forint helyett mezőgazdasági idénymunkánál a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka, azaz 1000 forint napi közteher megfizetésére válik kötelezetté a munkáltató/foglalkoztató a 2022. június 30. után létrejövő, egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyok esetében.

Fontos, ha az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony 2022. július 1. előtt jött létre, de júliusra is áthúzódik, akkor az áthúzódó időszakra még a korábbi mértékkel kell a közterhet megállapítani.

A rendelkezés jelentős teher a mezőgazdasági szektornak

Vonatkozó jogszabály: Az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet 10. § a) pontja, mely Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény szabályaitól való eltéréseket taglalja.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatás szerint a vonatkozó jogszabály mihamarabbi felülvizsgálatát kérte, tekintettel arra, hogy fenti rendelkezés jelentős terhet ró a mezőgazdasági szektorra.

Az agrárium egyébként is küzd a munkaerő problémával több szinten: kevés a szakképzett ember a csúcstechnológiák kezeléséhez; az egyszerűbb, de fizikailag megterhelő területeket is ignorálják a munkavállalók; a jelenlegi állomány öregedik, kevés a fiatal.

Forrás: NAK
Összeállította: Barna Ferenc