fbpx

Aki 11 éve vett termőföldet, 300%-ot kaszált rajta máig

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 28.

…és az infláció tovább űzheti felfelé az árakat, pedig a tavalyi sem volt egy gyenge év.

Nógrád majdnem 30%-kal drágább

Kis kerekítéssel, a 2020-as 1,7 millió forintról tavaly 1,8 millióra, azaz szűk 7%-kal nőtt a termőföldek átlagos hektárára a NAV eddigi adatai alapján. A legnagyobb mértékben (28%) Nógrád megyében emelkedtek az árak. Ezt Somogy megye követi 20% feletti értékkel. A másik végletként minimális, 2% körüli csökkenést pedig Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében látunk. – A legdrágább megye tavaly Békés volt, ahol majdnem 2,4 milliós a hektár-átlagár, de Hajdú-Bihar, Tolna, Fejér és Győr-Moson-Sopron is átlépte a kétmilliós szintet. Tavaly Nógrád először mozdult el az árlista utolsó helyéről, most Borsod-Abaúj-Zemplén a legolcsóbb: 1,23 milliós a termőföld-átlagár összegezte Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

térkép

Nemcsak az árak, a földkereskedelem is nőtt

A termőföld-piac volumene is bővült: a 2020-as évi 37 ezer adásvétellel szemben tavaly bő 50 ezer földeladás történt. Ugyancsak nőtt – 22%-kal – az eladásokban érintett teljes földterület mérete. Az OTP Termőföld Értéktérképe szerint 2021-ben összességében nagyjából 47,5 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel során.

11 év alatt háromszoros drágulás

Művelési áganként tavaly bő 12%-kal az erdőterületek drágultak. A szántókért 7, a szőlők, gyepek és kertek 4-5%-kal kértek többet. A termőföld évtizedes múltra visszatekintve stabilan növeli az árát. Ez a trend nem sérült a 2008-ban kezdődő gazdasági világválságtól sem,  és a koronavírus járványban is ellenállónak bizonyult. Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld összességében átlagosan háromszorosára növelte árát 2021-re. – Az adásvételek számára és a termőföldek árszintjére élénkítően hatott a 2021. elején életbe lépett, az osztatlan közös tulajdonok felszámolását célzó szabályozás is. Ez idén várhatóan fog kiteljesedni. Az idei infláció a megtakarítások értékállóságának megőrzésére tekintettel ugyancsak élénkítheti a termőföld-forgalmat. A kereslet növekedése pedig tovább hajthatja az árakat” – sorolja az összefüggéseket Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

forrás: OTP