fbpx

Aszály: oda a termés fele, újszerű kárenyhítés kell majd

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 28.

Magyarországon idén a keleti Alföld vidékén élők tapasztalják meg az évtizedek óta nem tapasztalt szárazság pusztító következményeit. Olaszországban is katasztrofális a helyzet: új vízmegőrző létesítmények mellett újszerű biztosítási modelleket sürgetnek.

Fele a termés, mindennapos az anomália

Miközben Magyarország keleti-délkeleti régióiban katasztrofális aszályról beszélnek, a szintén nagy mezőgazdasággal bíró Olaszország is komoly bajban van. A nyári gyümölcsöknél, különösen a sárgadinnyénél és a görögdinnyénél 30-40% közötti terméscsökkenés várható. A kukorica és a szója esetében már 50%-os a kiesés, ami azért is rossz hír most, mert ezek piaca az oroszok háborúja miatt jó piaci kilátásokkal kecsegtetett. Emiatt a CIA (Olasz Gazdák Szövetsége, Európa egyik legnagyobb agrárkereskedelmi szervezete) szerint gyors intézkedésekre van szükség a vízhálózat komoly karbantartására a jobb vízfelhasználás érdekében, és új öntözésfejlesztésekre is.  Elsősorban kisebb, területileg elosztott tározóktól a területek aszályellenállásának növelése érdekében. A CIA másik kiemelt javaslata új biztosítási eszközökre vonatkozik, miután az egykor éghajlati anomáliák már nem ritka, hanem napi szintű események.

növény, szárazság

Tilos a kocsimosás, kiszáradnak a folyók, kutak

A Coldiretti szerint idén a szokásos csapadékmennyiségnek csak a felével számolhattak a gazdák. Ilyen nem volt vagy 100 éve Már most 2 milliárd euróra tehető az országos aszálykárok mértéke. Észak-Olaszországban a Pó folyó vízszintje 70 év óta a legalacsonyabb. Több tavat is a kiszáradás fenyegeti, a tartósan 40°C körüli csúcshőmérsékletű napokból álló időszakban pedig a talajvíz szintje is egyre csökken. Több olasz régióban a hatóságok máris betiltották az autómosást, a medencék feltöltését és a kertek öntözését. A mezőgazdaságban az aszály olyan mértékű stresszt okoz a növényeknek, hogy még az igen költséges öntözés sem feltétlenül képes segíteni az állományokon.

öntözés
Van, amikor már az öntözés sem képes segíteni…

Elveszítik az érkező vizet

Az olasz szakmai programok hasonlót sürgetnek, mint a magyar öntözési és vízmegőrzési fejlesztések. Az olaszok jelenleg az esővíznek csak 11%-át gyűjtik össze, pedig elérhetnék akár az 50%-ot is. (Nálunk a hazánk területére érkező víz kétharmadát „elengedjük”.) Új víztározók létesítésével elkerülhetők lennének az olyan válságok, amelyek költségei az elmúlt tíz évben meghaladták a 10 milliárd eurót, és mezőgazdaság megsokszorozhatná termelési kapacitását – sürgetik az olasz agrárgazdasági szakemberek.

Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán