fbpx

Műhús előbb-utóbb itt is lesz, de legyen kötelező címkézni!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 03.

Előbb-utóbb a ma még ellenálló EU-ban is várható, hogy engedélyt kap a laboratóriumban tenyésztett mesterséges hús. Legfeljebb fel kell majd külön címkézni a kereskedelemben.

Kötelező legyen felcímkézni!

Az EU-tag Ausztria, Franciaország és Olaszország által létrehozott „kulináris szövetség” nyilvános vitára törekszik a laboratóriumban termesztett hús körül – közölték a mezőgazdasági miniszterek kedden egy brüsszeli tanácskozáson. Szintetikus hús nem értékesíthető az Európai Unióban, mivel azt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nem engedélyezte. Azt azonban Ausztria és Olaszország miniszterei sem gondolják, hogy ez mindig így marad, ezért nyilvános konzultációt és hatástanulmányt kell készíteni az ilyen laboratóriumban termesztett húsról, és ha engedélyezik az emberi fogyasztásra, akkor egyértelműen fel kell címkézni.

laboratóriumi mesterséges hús

Norbert Totschnig osztrák mezőgazdasági szerint az Egyesült Államokban és Szingapúrban már engedélyezett ilyen termék „semmiképpen sem hasonlítható össze a természetesen termesztett hússal”, amit „steril körülmények között, mindenféle mesterséges adalékanyaggal és magas energiaigénnyel állítottak elő”. (A hír arról nem szól, mekkora mezőgazdasági ráfordítás, energia és víz szükséges egy kiló sertés- vagy marhahús előállításához, és milyen adalékanyagokkal jut el a hús a fogyasztókhoz – KZ.) A miniszter ezért kötelező címkézést követel.

Felfordulást okozna

Nemrég az Agrárágazat is beszámolt róla, hogy az osztrákok, a franciák és az olaszok kilenc másik uniós országgal – így hazánkkal – együtt azzal érvelnek, hogy a laboratóriumban termesztett hús fenyegetést jelent a „valódi élelmiszer-előállítási módszerekre”, egy diplomáciai forrás azt mondta az Euractivnak, hogy „eltúlzott és korai”. A laboratóriumban termesztett hús „nem jelent fenntartható alternatívát az elsődleges mezőgazdasági termeléshez”, és olyan etikai, gazdasági, társadalmi és közegészségügyi kérdéseket vet fel, amelyek „létfontosságúak a jövő társadalma számára” – olvasható a minisztertanácsnak küldött jegyzékben, amit az EU mezőgazdasági miniszterei a napokban vitattak meg.

Írtunk arról is, hogy a műhúsgyártás kétségkívül egész mezőgazdasági ágazatokat rendítene meg, és valóban: nemcsak gazdasági felfordulást okozna, hanem mélyreható társadalmi változásokat is eredményezne.