fbpx

Fenntarthatóság és agrárkereskedelem négymillió euróért

Írta: Szerkesztőség - 2021 január 14.

A 2020. december 15-én hirdették ki az Európai Unió Horizont 2020 pályázatának nyerteseit. Ez alapján a Budapesti Corvinus Egyetem Agrobiznisz Tanszékének kutatói egy 4 millió euró összköltségvetésű kutatás-innovációs projektet nyertek meg.

Az eredmény azért is kiemelten fontos, mert az egyetem most először nyert el Horizont 2020 projektet külföldi partnerekből álló konzorcium vezetőjeként.

 

Corvinus Egyetem

Az egyetem vezeti a konzorciumot (Fotó: Corvinus Egyetem)

 

A pályázat célja

Innovatív megközelítésben vizsgálják a nemzetközi agrárkereskedelem és a fenntarthatóság közötti kapcsolatokat.

A TRADE4SD projekt időtartama 48 hónap, a Corvinus Egyetem kutatói 11 különböző ország összesen 14 intézményével működnek együtt az Egyesült Királyságtól kezdve Ghánán át egészen Vietnámig.

 

A projekt alapvető újdonsága

A kereskedelem és a fenntarthatóság közötti kapcsolatokat integrált szemléletben, újszerű kvantitatív és kvalitatív kutatási technikák segítségével, szakpolitikai ajánlásokat megfogalmazva kutatja a széles értelemben vett társadalom aktív bevonásával.

 

A konzorcium vezetésén túl a Corvinus csapata az alábbi témák felelőse:

  • az elméleti megalapozottság;
  • a kereskedelem és a fenntartható fejlesztési célok közötti kapcsolatok feltárása és számszerűsítése;
  • a társadalmi kérdések kereskedelem-alapú modellezése.

A projekt szakmai koordinátora az Agrobiznisz Tanszék vezetője, Dr. Jámbor Attila. A hamarosan induló projekt nemcsak a konzorciumvezetői tapasztalatok megszerzése és hasznosítása, hanem a nemzetközi tudományos életbe való jobb bekapcsolódás miatt is történelmi jelentőségű a Corvinus Egyetem számára.

 

Corvinus Egyetem

A konzorcium vezetésén túl több témának is felelőse az egyetem (Fotó: Corvinus Egyetem)

 

Amit még tudhatunk a Horizont 2020-ról:

A Horizont 2020 az EU legnagyobb kutatást és innovációt támogató programja. Célja: ösztönözze a piaci körülmények között használható tudományos áttöréseket, amelyek megoldást nyújthatnak globális kihívásokra, valamint növelhetik az Európai Unió versenyképességét.

A program keretében pályázatokat hirdetnek meg az innovációs és fejlesztési lánc különböző szakaszaihoz, az Európai Unió ezeken keresztül nyújt anyagi támogatást a projektben résztvevő kutatók, egyetemek, intézmények vagy akár cégek részére.

A Horizont 2020 az Európai Unió 2014-2020 között futó programja helyét 2021-től a Horizont Európa veszi át. A 2021-2027 közötti időszak tervezett összköltségvetése majd 95,5 milliárd euró.

Forrás: Corvinus Egyetem