fbpx

Káresemény – 15 napon belül köteles bejelenteni

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 02.

A mezőgazdasági káreseményt, valamint az általa okozott várható hozamcsökkenés mértékét annak bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül köteles bejelenteni az agrártermelő. A használatban lévő termőföldön a kárbejelentést legkésőbb a tervezett betakarítás vagy a károsodással érintett terület más növénykultúrával való hasznosítását megelőző talaj-előkészítés előtt tizenöt nappal kell megtenni.

Gyümölcsös
Agrárkáresemény esetén figyelni kell a jogvesztő határidőre (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A 2023. évi kárenyhítési évre vonatkozóan az alábbi határidőkre kell odafigyelni:

  • téli fagykár – 2023. április 15-ig,
  • tavaszi fagykár – május 31-ig,
  • őszi fagykár – szeptember 1-jét követően legkésőbb november 30-áig,
  • aszálykár bejelentése tárgyév április 1-jétől szeptember 30-ig.

A bejelentések a Magyar Államkincstár (MÁK) MKR felületén tehetők meg, a kárbejelentésre nyitva álló határidőre figyelni kell, mert jogvesztő.

A közeledő Egységes Kérelem (EK) benyújtási időszak alatt a végrehajtási rendelet lehetővé teszi azt, amennyiben a mezőgazdasági káresemény tárgyév március 31-e után következik be és a kárbejelentésre nyitva álló 15 napos határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban letelik, akkor a kárbejelentés az egységes kérelem szankciómentes benyújtására előírt határidő utolsó napjáig tegye meg az érintett termelő.

Tavaly súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, így az agrárkárokra kifizetett kompenzáció zömét elvitte az aszálykár.

Csak az erre a célra kialakított elektronikus felületen tehető meg a bejelentés

A mezőgazdasági káreseményeknek az agrárkár-enyhítési rendszer keretében történő bejelentésére, illetve a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek benyújtására kizárólag az erre a célra kialakított elektronikus bejelentő felületen van lehetőség.

Az elektronikus felület használatához, az eddigi gyakorlatnak megfelelően a falugazdász hálózat helyi képviselője nyújthat segítséget.

Gyümölcsös
A bejelentett eseményt az illetékes hatóság vizsgálja a döntés előtt (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Az agrárkár-megállapító szerv, vagyis a Kormányhivatal ellenőrzi:

  • a mezőgazdasági káresemény bekövetkezését,
  • annak határidőben történt bejelentését,
  • a mezőgazdasági káresemény és a várható hozamcsökkenés közötti ok-okozati összefüggést,
  • a bejelentés tárgyát képező növénykultúra meglétét,
  • a földterület szakszerű művelését,
  • ültetvények esetében a termőképességet.

A mezőgazdasági termelő a kárbejelentést szankciómentesen visszavonhatja az érintett terület egy részére vagy egészére vonatkozóan. Erre a kárbejelentés tárgyában hozott döntés meghozataláig, az agrárkár-megállapító szerv honlapján közzétett nyomtatványon van lehetőség.

Gyümölcsös
Az esemény időpontjának meghatározása függ attól, hogy milyen kárt jelent be a gazda (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A káresemény időpontjának meghatározása

A hozamcsökkenést okozó aszály, belvíz, téli fagy vagy mezőgazdasági árvíz esetén az agrárkáresemény bekövetkezésének – az időjárási jelenség és természeti esemény bekövetkezésének tényleges időpontjától függetlenül – azt az időpontot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik.

A hozamcsökkenést okozó felhőszakadás, jégeső, tavaszi fagy, őszi fagy vagy vihar esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség és természeti esemény a károsodással érintett területen bekövetkezik.

Forrás: NAK