fbpx

Nem fedezi a belföldi termelés a keresletet – tojáskérdés

Írta: Barna Ferenc - 2023 április 02.

Az ünnepi szükségletet még nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés, ettől függetlenül nem kell tartani tojáshiánytól – nyilatkozott Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSZ) alelnöke az MTI-nek.

Tojás
Nem termelünk itthon annyit tojást, mint amennyit megeszünk

Az import aránya évről évre, illetve egy-egy év folyamán is változik

A tojásimportunk 2022 előtt 20 százalék körül alakult. Az átlagos havi fogyasztást ki tudják elégíteni a magyarországi termelők, de karácsony és húsvét előtt annyira megugrik a kereslet, hogy csak külföldi szállítmányokkal lehet biztosítani a szükségletet. A vásárlás ráadásul évről évre későbbre tolódik, egyre inkább az ünnep előtti utolsó napokra marad a vevői roham.

A tojás jelenlegi előállítási költségei nem változtak jelentős mértékben, ugyan csökkent az utóbbi hónapokban a takarmány-alapanyagok ára és az energiaköltség, azonban ezek beszerzéséről még tavaly ősszel, magasabb áron kellett megállapodniuk a termelőknek.

Amennyiben a takarmány-alapanyagok piacán a növekvő kínálatnak köszönhetően mérséklődnek az árak, valamint a tavalyinál olcsóbb lesz az energia, mikor a 2024-es termelési ciklusra kell megkötni a szerződéseket, akkor majd lehet olcsóbb tojást keresni a polcokon. Bár van hatósági áras termék is a polcokon, de ezek kapcsán az üzletek általában korlátozzák a vásárolható mennyiséget.

Tojásár, infografika
A tojás tavaly novemberben kapta meg az ársapkát (infografika: MTI/KSH)

Az ellátási pánik elmúlt

A termelők szerencséje, hogy eddig nem jártak úgy, mint a gabonatermelők; az Ukrajnából olcsón érkező tojás még nem törte le az árakat. Az Egyesült Államokban komoly károkat okozott a madárinfluenza, ezért jelentős a nemzetközi kereslet, az ottani piac felszívja az európai többlet-tojáskészleteket.

A helyzet akkor lesz nehéz, amikor helyreáll a termelés a tengerentúlon, és az uniós előírásoknál kevésbé szigorú ukrajnai termelésből továbbra is korlátozás nélkül jöhet tojás az EU-ba – hívta fel a figyelmet az alelnök az ukrán mezőgazdasági áruk beáramlásának gazdasági veszélyeire.

Az uniós és ezen belül az itthoni termelésre is hatással van a madárinfluenza, mely most már nem szezonálisan fertőz, hanem folyamatosan jelen van hazánkban is. A ketreces tartás tiltására vonatkozó uniós javaslatok, tervezetek miatt több tojástermelőnél felvetődött a folytatás kérdése, ez is alakíthatja a belföldi termelést.

Tojástermelés, infografika
A tojástermelés 2011 óta kisebb hullámokkal változott csak (infografika: MTI/KSH)

Az itthon termelt tojás – kisebb környezeti terhelés

Érdemes a belföldön termelt tojást választani, mert az garantáltan jó minőségű, és biztosítja a termelés fennmaradását, ezzel együtt az ország ellátásbiztonságát is. Az itthon előállított termék hamarabb kerül az üzletekbe is, így eltarthatósága is hosszabb, de a rövidebb szállítási távolság miatt a környezeti terhelése is kisebb.

Tojásfogyasztás, infografika
A hazai tojásfogyasztás elvileg kielégíthető hazai termelésből (infografika: MTI/KSH)

A magyar fogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab, utoljára a kilencvenes években esett vissza jelentősebb mértékben. Esetenként a gasztro-divat, illetve diéta- és fitnesztrendek befolyásolják kisebb mértékben a fogyasztás mennyiségét. Azonban azt a szakemberek is kijelentik, hogy a tojás önmagában is teljes értékű, kiváló élelmiszer.

Forrás: MTI