fbpx

Több mint ötezer ludat ölnek le madárinfluenza miatt

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 25.

A Nógrád vármegyei Cered település közigazgatási területén található, 5 176 tenyészludat tartó telepen igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állategészségügyi hatóság a szükséges intézkedéseket megkezdte a továbbterjedés megakadályozása érdekében.

Lúd
Továbbra is jelen van a madárinfluenza (fotó: Pixabay)

Az állományt leölik, a védő- és megfigyelési körzeteket is kijelölik

Az állattartó a megemelkedett elhullás és a lecsökkent tojástermelés miatt kezdett gyanakodnia betegségre. A Nébih laboratóriuma a mintákból igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.

Tekintettel arra, hogy mindkettő körzet átnyúlik az országhatáron, és szlovákiai területeket is érint, ezért az országos főállatorvos azonnal értesítette a szlovák állategészségügyi hatóságot.

Folyamatos a madárinfluenza jelenléte az országban

A fenti eset is alátámasztja, hogy a vírus az ország – madárinfluenza szempontjából -alacsonyabb kockázatú területein is megjelenhet. Március elején is víziszárnyasoknál mutatták ki a fertőzést. A járvány most már folyamatosan jelen van, nem bontható szezonokra. A hazai állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományaikat a betegségtől.

A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak a tenyésztők és az érdeklődők.

Forrás: Nébih/Sajtóközlemény