fbpx

Hatalmas az igény a fejlesztésre

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 25.

A termelők részéről is hatalmas az igény és az akarat: mindenki megértette, hogy most kell megvalósítani a versenyképességet javító beruházásokat – mondta Nagy István agrárminiszter a „Mi lesz veled magyar alma…?” – Gonda István emlékkonferencián Debrecenben az ágazati fejlesztésekre utalva.

Alma a fán
A folyamatos fejlesztés jelentheti az almatermesztés számára a jövőt (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nehéz éveken van túl a mezőgazdaság

Az elmúlt két-három év precedens nélküli terheket rótt a mezőgazdaságra, benne az almatermesztésre: a koronavírus-járvány, a munkaerőhiány, a kedvezőtlen időjárási körülmények, az alapanyagok, a műtrágya, a növényvédőszerek és az energiaforrások drágulása, az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika hatalmas kihívások elé állította a magyar agráriumot, de a kormány mindig a gazdák mellett áll.

A miniszter elmondta, ebben a nehéz gazdasági helyzetben rendkívül fontos az együttműködés és a szakmaközi szervezetekhez való csatlakozás. Az összefogásban rejlő lehetőségek maximális kihasználása jelentheti most a vállalkozások továbbélésének lehetőségét. Összefogásban, közösségi fellépéssel teremthetők meg leghatékonyabban a piacra jutás feltételei, és ezáltal a zöldség-gyümölcs fogyasztás növekedése is fokozható, szögezte le a tárcavezető.

A miniszter előadást tart
Nagy István agrárminiszter a „Mi lesz veled magyar alma…?” – Gonda István emlékkonferencián (fotó: Pelsőczy Csaba)

Modern posztharveszt, logisztikai és szolgáltató komplexum

Az ágazat érdekében a kormány az ország legnagyobb almatermesztő körzetében, az állami tulajdonú Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. újfehértói telephelyén megvalósította a Szabolcsi Alma Centrum beruházást.

Ez az állami szerepvállalással épülő modern posztharveszt, logisztikai és szolgáltató komplexum a térségben élő termelők, termelői csoportok terményét gyűjti össze, tárolja, csomagolja, majd egységes minőségben értékesíti a piac igényeinek megfelelően. A nagyságrendileg 10 ezer tonna befogadóképességű tároló és a hozzá kapcsolódó válogató-osztályozó infrastruktúrával, kutatás-fejlesztési és szaktanácsadási háttérrel jelentős piaci befolyás érhető el.

Ami az újfehértói almacentrumnál beválik, az az egész ágazat számára példaértékű lehet – húzta alá Nagy István. Ez pedig nem más, mint a kutatás, a szaktanácsadás és a modern posztharveszt technológiák alkalmazásának hármas egysége. Ez, illetve a folyamatos fejlesztés jelentheti az almatermesztés számára a jövőt.

A magyarországi almatermesztés alakulása, grafikon
A magyarországi termésmennyiség, alma (infografika: MTI/KSH)

Forrás: AM/Sajtóközlemény