fbpx

A mezőgazdaságban is hasítanak a startupok

Írta: Czékus Mihály - 2023 december 31.

Az agrárium számos ország gazdaságának kulcsfontosságú része. Az élelmiszert termelő gazdálkodóktól a feldolgozókig és a nagykereskedőkig a mezőgazdaság döntő szerepet játszik a társadalom egészének jólétében. Így, nem meglepő, hogy a technológia az évek során ebben az iparágba is utat talált, megoldásokat és lehetőségeket kínálva különböző fókuszú mezőgazdasági startupoknak.

startup, innováció, fenntarthatóság, SMAPPLAB
SMAPPLAB: Bereczki Anna és fejlesztőtársai innovációját már nagy permetszergyártók viszik a világba

Az évtizedek óta változatlan iparágban néhány startup megpróbálja bevált technológiai tudását a gazdák szolgálatába állítani. Ebben a formában nem nehéz felfogni az agrárforradalom szerepét a világgazdaságban, az élelmiszerpiacon és a társadalom egészében.  A modern világban egyre inkább függünk a mezőgazdaságtól és ez társadalmunk vezető szektorává vált. Vagyis szükségünk van mezőgazdasági startup vállalkozásokra, hogy jobban éljünk? Kétségtelenül igen. Mik azok a mezőgazdasági startupok? A mezőgazdasági startupok olyan induló vállalkozások, amelyek a mezőgazdaságban és a kapcsolódó iparágakban dolgoznak és a technológia előnyeit kihasználva hozzáadott értékű szolgáltatásokat és automatizálási megoldásokat kínálnak a hagyományos mezőgazdaság számára. Ezek az előnyök már most is nagy teret hódítanak, különösen a technológiában jártas gazdálkodók körében.

Ezek az induló vállalkozások a mezőgazdasági ipar számára fenntartható termesztési, forgalmazási és feldolgozási technológiákon dolgoznak. Ezért a befektetők is hisznek az ötletben és befektetnek a mezőgazdasági startupokba, hogy szebb és szebb napokat lássunk.

A világ legígéretesebb mezőgazdasági startupjai általában meglehetősen titkolóznak üzleteiket illetően. Bár sokan közülük „lopakodó mód” stratégiát alkalmaznak, hogy rejtve maradjanak ötleteik és termékeik, miközben finomítják a folyamataikat. Íme, egy világszintű merítés a legígéretesebb mezőgazdasági startup-okból, amelyekre érdemes odafigyelni 2024-ben:SOSBio, Irriot, Dahlia Robotics, Babilônia, Cropx, Farmwise, Apeel Sciences, Kula Bio, SwineTech, Augmenta, XAG. Mi a közös ezekben a mezőgazdasági startupokban? Valamennyi fent felsorolt vállalkozás osztozik abban a törekvésben, hogy a gazdálkodást és az élelmiszertermelést egyszerűbbé, hatékonyabbá és környezetbarátabbá tegyék. Függetlenül attól, hogy az egyes vállalatok hol esnek az „élelmiszertechnológia” és az „ag-tech” spektrumába, az innováció szükségessége egyértelmű.

Az idei kedvenc startupunkról itt írtunk: Menő rovarcsapda – úton a világhír felé a magyar innováció