fbpx

A kukoricavetés előtti talaj-előkészítés műszaki eszközei

Írta: Agrárágazat-2023/12. lapszám cikke - 2024 január 01.

A kukoricát hazánkban különböző felhasználási céllal, jelentős területen termesztjük. A legnagyobb volumenű a takarmányozási célú áru- és silókukorica termesztése különböző termőtalajokon, amelyhez az eltérő ökológiai adottságoknak megfelelő hazai és külföldi nemesítésű, korai, közép- és késői érésű hibridek állnak rendelkezésre.

A tájkörzetek eltérő talajállapotához, domborzati, időjárási, csapadékviszonyainak megfelelő hibridek termesztése megfelelő technológiai és műszaki eszközök alkalmazását igényli a talaj-előkészítés és a vetés munkaműveletének vonatkozásában (1. kép).

kukorica vetése
1. kép. Kukorica vetése gondosan előkészített magágyban

A forgatásos alapművelés esetén a kalászoskukorica vetésváltásban vagy akár monokultúrában az ősszel elvégzett szántást elmunkált talajon, a vetést megelőző magágykészítést számos munkaeszközzel el lehet végezni. Erre a célra a legegyszerűbb munkaeszközök, a hagyományos kialakítású fogasboronák, ásó- és forgóboronák, tárcsák, rövidtárcsák, simítók, egyengetők, hengerek, hengerboronák és ezek kombinációi használhatók. A magágykészítés során törekedni kell az ezekkel a gépekkel kombinált gépkapcsolatban történő, minél kevesebb munkaművelet elvégzésére. Éppen ebből a célból alakultak ki a különböző simítókból, kultivátor munkaeszközökből és lezáró hengersorokból álló gépek, vagyis kombinátorok.

Magágykészítő szántóföldi kultivátorok

A kukoricamagágy készítésére alkalmas szántóföldi kultivátorok kisebb munkaszélességű változatai merev vázszerkezettel, függesztett kivitelben, a 3 m munkaszélességű változatok pedig féligfüggesztett vagy vontatott, összecsukható vázkerettel készülnek. A vázkeret mellső kereszttartójára fixen különböző, egyenes vagy fűrészfogas simítóegység van felszerelve. Egyes típusokon pedig osztott elemekből álló, rugóacélból kialakított simítót alkalmaznak, de gyakori megoldás a lúdtalp alakú kapák beépítése fűrészfogú simítóval. Tekercsrugók biztosítják a simító megfelelő talajterhelését. A traktornyomlazítók pedig tovább tökéletesítik az egyenletes, sima felszín kialakítását. Ebből a szempontból, de a káros talajtömörödés csökkentésére, mint a vetésnél is, célszerű az ikerabroncsozású vagy gumihevederes traktort használni a vontatásra (2. kép).

kukorica megágykészítés
2. kép. A kukorica magágykészítésében feltétlenül előny a gumihevederes járószerkezetű vontató használata

A kultivátoros munkaeszközök tartó mellső szekciójában a simítóelemeket – a legtöbb konstrukciónál – fémlapos vagy pálcás rögtörő henger követi.

A magágykészítő gépek vázkeretének középső részében – esetenként külön kereten, több sorban – zártszelvényű tartókon csavarkötés rögzíti a művelő- vagy munkaeszközöket. Ez a középső vázkeret, kultivátorszekció – gyakran a tökéletes talajkövetés, a munkaeszközök pontos mélységtartásának biztosítására – paralelogramma felfüggesztésű (3. kép).

magágykészítés
3. kép. Magágykészítésben a pontos mélységtartást a kultivátorszekció paralelogramma felfüggesztése biztosítja

Különféle munkaeszközök

A munkaeszközök lehetnek véső- vagy dárdalakúak, rugós szárú felfüggesztéssel, vagy rugózott, vagy merev szárú lúdtalpalakú kapák. A rugós szárú véső- vagy dárdaalakú változatoknál 3–5, míg a nagyobb munkaszélességű gépeknél 7-8-9 sorban vannak elhelyezve, osztástávolságuk – a konstrukciótól függően – 70–100 cm lehet. A lúdtalpalakú, merev száras munkaeszközök 2-3 sorban vannak a kereszttartókon rögzítve. A talajban működő munkaeszközök nagy koptató igénybevételnek vannak kitéve, ezért ezeket a kopó alkatrészek közé soroljuk. A Hardox minőségű acélból készült orrokat, csúcsokat cserélhetően, gyakran csavarkötéssel szerelik. A középső kultivátorszekciót a lezáró munkaeszközöket összefogó szerkezet követi. A vázkerethez lengőkarokkal csatlakoznak a különböző hengerkombinációk, melyek korábbi, az előzőekben ismertetett egyengető-simító elemekkel vannak kombinálva. A több tagból álló hengerek – a talajféleségtől függően – különböző konstrukciójúak lehetnek. Nehezebben művelhető, kötött, rögös talajokon a Cambridge Crosskill vagy Güttler hengerek dolgoznak hatásosan. A könnyebben művelhető, laza talajokon pedig pálcás, spirál- vagy DD hengerek használata javasolható, a vízmegtartás, nedvességmegőrzés hatékony eszközei pedig a gumibütykös hengerekkel szerelt gépek. Újabb konstrukcióknál ezeket az egy vagy több sorban elhelyezett rugóacél művelőelemes rugós fogú boronatagok követik. A kultivátor munkaszerszámokat követő, egy vagy két sorban elhelyezett hengersornak a művelt felület lezárásán túl a művelési mélységállítás, az egyenletes mélységtartás, a magágy egyenletes mélysége szempontjából is fontos, illetve meghatározó szerepe van (4. kép).

lezáróelemek
4. kép. A lezáróelemeknek, hengereknek a mélység stabil megtartásában is fontos szerepük van

A nagyobb munkaszélességű gépek vázkerete szállítási helyzetben összecsukható, felhajtható. A vázkeret bakjaihoz csapszegen keresztül csatlakoznak, szekciónkénti osztásban a munkaeszközöket – simító, egyengető kultivátorlezáró – tartó oldalsó szárnyak vázkerete.

Forgókapás változatok

A forgókapás munkaeszközzel szerelt magágykészítő gépek – konstrukciójukat, építési módjukat tekintve – az előzőekben ismertetett konstrukciókhoz hasonlóak. Az egyengetőegységet követően csapszeges csatlakozással lengőkaros és szintén tekercsrugós biztosítással kapcsolódnak a lengőkarokban csapágyazott forgókapák, a munkaszélességtől függően több sorban és darabszámban.

A forgókapás kultivátor munkaeszközöket pedig a síklapos, fűrészfogas vagy egyéb simító követi. A lezárást pedig különféle, így például pálcás hengersor végzi. A magágykészítés során munkaminőségre vonatkozó agrotechnikai követelmény a kellően egyenletes és robbanásszerű kelés céljából a termesztett növény igényeinek és a beállításnak megfelelő egyenletes mélységtartás. Ezért és a vetésmélység pontos, akár 20–60 mm tartományban történő beállításának biztosítására a magágykészítő gépek precíziós szintezéssel rendelkeznek.

A magágykészítő gépeken kialakított precíziós szintezési rendszer egyrészt a traktor hátsó függesztőberendezésének és a magágykészítő gép lezáróelemeinek összehangolásával valósítható meg, másrészt függetlenül a traktorkoordinációtól, minden esetben a mellső-hátsó tömörítőhengerekre, illetve a szintezőelemekre építve valósítja meg a precíziós munkamélységtartást. A leggyakoribb konstrukciós megoldás a kiemelő mechanizmust működtető hidraulikus munkahenger löketének ütköztetéssel történő beállítása. A magágykészítők egyéb szerkezeti elemei közül a korábban már említett traktornyomlazítóknak van nagy szerepük, amelyek merev vagy rugós szárú kapákból (kapacsoportokból) állnak, és azok merev (fix) rögzítésűek, rugóval vagy hidraulikusan állíthatók be (5. kép).

forgókapás kultivátor
5. kép. Forgókapás kultivátor magágykészítésben

A kukorica termesztése hazánkban 70-75-76,2 cm sortávolságú technológiában történik. A kukorica adott sortávolságú vetésére különböző konstrukciójú, szívó- vagy nyomórendszerű magszállítású szemenként vető gép áll rendelkezésre. Az univerzális használhatóság céljából azonban a gyártók palettáján szerepelnek mechanikus és hidraulikus állítású, változtatható sortávolságú, munkaszélességű és vetősorszámú vagy akár ikersoros konstrukciók is.

Az említett konstrukciójú gépek – a traktorkapcsolat tekintetében – függesztett, féligfüggesztett vagy vontatott kialakításúak.

A kukoricát szemenként vető gépeknek a teherviselő vázszerkezete a kisebb munkaszélességű változatoknál fix vagy teleszkópos, a szélső vetőelemek behúzhatóak, vagy a középső elemek fölé emelhetőek. A nagyobb munkaszélességű változatok szélső tagjai pedig – szállítási helyzetben – fel- vagy becsukhatóak. A nagyobb, 8–12 soros vontatott gépek pedig szállítási helyzetben a szállítási irányba befordíthatóak. A klasszikus építésű kukorica szemenként vető gépeken a vázszerkezet rendszerint zártszelvényű gerendelye vagy kereszttartója képezi a légáramot szolgáltató ventilátor, a mechanikus vagy hidraulikus, a műtrágyatartály, a mikrogranulátum-tartály, a vetőkocsi és vetőtartály és egyéb tartozékok bázisfelületét (6. kép).

műtrágyatartály
6. kép. Zártszelvényű főtartóra épített műtrágyatartály és vetőegység

A különböző konstrukcióknál az előzőekben ismertetett vázszerkezethez többnyire kengyelcsavarok segítségével fixen vagy (állítható sortávolság esetén) eltolhatóan csatlakoznak a soronként független felfüggesztésű vetőkocsik. Ez utóbbi esetben természetesen a munkaszélesség is változik.

Vetőkocsik

A vázkeretre csatlakoztatott vetőkocsik biztonságos talajkövetése biztosítja az egyenletes, mondhatni robbanásszerű kelést biztosító mélységtartást, még az esetleges talajhibák és az elérhető nagyobb területteljesítmény miatti magas munkasebesség mellett. Ezért a vetőkocsik felfüggesztő tartószerkezete, illetve mechanizmusa paralelogramma rendszerű, rendszerint robusztus kialakítású, acélöntvény függesztő- és lengőkarokból áll (7. kép).

vetőkocsi
7. kép. Vetőkocsi robusztus acélöntvény felfüggesztőmechanizmusa

Emellett a paralelogramma függesztőmechanizmus a vetőszerkezetet – munkamélységtől függetlenül – azonos helyzetben tartja.

A vetőkocsi függesztőmechanizmusára épített magtartályból a vetőmag a ventilátor által előállított vákuum vagy túlnyomás hatására jut a vetőtárcsákra. A vetőtárcsák kialakítása kefés, szorítóujjas vagy a legtöbb konstrukciónál furatos kivitelű. A nyomólevegős magszállítású gépeknél központi magtartályból, központi osztott dobból jut a mag a vetőegység csoroszlyájához. A magvakat nyomólevegő juttatja a magárokba. A vákuummal működő gépeknél pedig a mag gravitációsan, egyes típusoknál az ejtőcsőben lévő túlnyomás segítségével kerül a magárokba (8. kép).

túlnyomásos rendszer
8. kép. Túlnyomásos rendszer vázlata

Egyes típusoknál a biztonságos maglejutást az ejtőcsőben elhelyezett hevederek vagy szállítószalagok biztosítják. A magárkot vagy vetőágyat az esetleges szármaradványokat elvágó tárcsás csoroszlyák, a „V” alakban elhelyezett vetőtárcsák alakítják ki. A pontos tőtávolság biztosítására a vetőmagot nyomókerekek, nyomópálcák rögzítik, ezt követik a magtakaró kerekek. A minél szélesebb körű alkalmazásra – különösen direktvetés esetén – a tárcsás csoroszlya elé különböző sortisztító (sima, hullámos vagy fogazott tárcsás) kerekek szerelhetők.

Az újabb fejlesztésű gépeket a gyártók nagyobb, 15-18-20 km/h munkasebességre is ajánlják, és a nehezebb talajviszonyok, illetve a direktvetés miatt – szükség esetén – a csoroszlyanyomás tekercsrugókkal hidraulikusan is növelhető, vagy éppen (könnyebb talajok esetén) hidraulikusan csökkenthető, vagyis hidropneumatikus rugózást alkalmaznak. A nagy munkasebességből adódó lengéseket pedig egyes típusoknál hidraulikus lengéscsillapítók csökkentik. Különleges technológiai igények kielégítésére egyes típusokon a vetőkocsik elhelyezése ikersorban is történhet. Ebben az esetben a sortávolság 50 cm, az ikersorok távolsága 12,5 cm lehet (9. kép).

rotoros sortisztítók
9. kép. A rotoros sortisztítók szármaradványos területeken is eredményes munkát végeznek

Vetőelemek

A kukorica szemenkénti vetőgépei vetőtengelyhajtása klasszikusan talajkerékről dörzshajtással, lánc- vagy fogaskerékhajtáson keresztül történik. Az aktuális tőszám beállítása lánckerékcserével vagy a fogaskerekes hajtás áttételének változtatásával, illetve a megfelelő munkasebesség megválasztásával történik. Az újabb fejlesztésű szemenkénti vetőtengely hajtása történhet hidrosztatikusan is, a leggyakoribb megoldás az elektromos hajtás (10. kép).

ikersoros kivitel
10. kép. Ikersoros konstrukció

Az elektromos hajtás lehetőséget biztosít a vetőtengely központi meghajtására, vagy a vetőelemek egyedi, külön-külön meghajtására. Az adagoló vetőtárcsák egyedi elektromos meghajtása lehetőséget biztosít a tőszám menet közbeni szabályozására. Egyes szemenkénti vetőgépek egyaránt alkalmasak szimpla-, ikersoros-, illetve háromszögben történő vetésre.

Az egysoros vetőszerkezet mellett az ikersoros változat két vetőtárcsával dolgozik. A vetőtárcsák fordulatszámát szinkronizált elektromotorok végzik.

A soronkénti elektromos hajtásnál a normál sortávolságú vetés esetén is van lehetőség a vetőelemek egyedi működtetésére is, GEOSeep-alkalmazásokkal (11. kép).

vetőelem
11. kép. Elektromotorral hajtott vetőelemek

Tartályváltozatok

A műtrágyatartály a kukorica szemenkénti vetőgépeinek vázszerkezetére, rendszerint osztott kivitelben van felszerelve. Ennél a konstrukciónál a műtrágya mechanikus adagolószerkezeten keresztül, gravitációsan jut a tárcsás talajba juttató szerkezethez. A mellső függesztőszerkezettel és TLT-vel ellátott traktorokra pedig mellső műtrágyatartályok építhetők ki, ebben az esetben szintén cellás adagoló juttatja a műtrágyát a szállítócsőbe, majd a műtrágya az elosztótoronyba, illetve a csoroszlyákhoz jut. A szállítást külön ventilátor légárama végzi. A nagyobb szállítókocsira szerelt mag-, illetve műtrágyatartályok esetében is mechanikus cellás leválasztó adagoló juttatja az anyagot az erre a célra beépített ventilátor által szolgáltatott légáramba, és szállítja az elosztótoronyhoz vagy tornyokhoz, illetve a csoroszlyákhoz (12. kép).

tartálykombináció
12. kép. Műtrágya-, mag- és granulátumtartály-kombináció

A klasszikus építésű szemenkénti vetőgépek vázkeretére, a soronkénti magtartályok mögé vannak építve a talajfertőtlenítő- vagy rovarölőszer-granulátum, illetve azzal keverhető mikrogranulátum-szóró műtrágyatartályok. A granulátumokat a vetőtengelyről – azzal arányos fordulatszámmal vagy elektromotorral hajtott – tolóhengeres adagolószerkezet juttatja a gravitációs levezetőcsövekhez. Egyes típusokon szintén központi tartályos mikrogranulátum-kijuttató van felszerelve. A berendezés elektromos meghajtású cellás adagolóval juttatja az adott mikrogranulátumot a nyomó légáramú csővezetékbe.

Az elektromos, hidrosztatikus energiaátvitelű meghajtások, távvezérlési megoldások – a kukorica szemenként vető gépeknél is – lehetővé teszik a változtatható műtrágya- és mikrogranulátum-kijuttatást és a változtatható tőszámú vetést. A GPS, automata kormányzás pedig lehetővé teszi a ±2 cm-es pontosságú sorcsatlakoztatást, a digitális alkalmazások pedig az elektronikus adatkezelést, ügyvitelt. Ezek együttese pedig a precíziós gazdálkodásban való alkalmazást biztosítják.

Dr. Kelemen Zsolt
műszaki szakértő