Mi történt a nagyvilágban?

Vigyázzanak a vadak!

Itthon évente átlagosan ezer vadat ütnek el autósok, több százmilliós kárt okozva saját maguknak. A kukorica betakarítását követően egyre gyakoribb az ilyen baleset, a „Vadveszély" tábla pedig csak a vadakat védi, bennünket nem! Van megoldás: Felső-Ausztria közútjain 22.349 vadriasztó készüléket telepítettek az utakat szegélyező vezetőoszlopokra. Ezek az autók fényszórójának fényét részben visszavetítik a tájra, hangjelzéseikkel pedig a vadakat tartják távol az utaktól –http://www.doris.at/url/wildwarner

John Deere megvédi a zöld-sárga becsületét

Zöld/sárga permetezőgépeket a Fimco, egy amerikai permetezőgépes cég is gyártott. A John Deere szerint ezzel megtévesztik a vevőket, ezért perre ment. „A zöld/sárga kombinációja más mezőgazdasági gépeknél félrevezeti a gazdákat"- szögezte le a bíró. A Fimco 60 napot kapott arra, hogy eltávolítsa a zöld/ sárga színt termékeiről, meglevő gépeiket sem értékesíthetik. Marketing- és hirdetési üzeneteik sem tartalmazhatnak többé zöld/sárga színt. A magyar gyártók is jobban őrizhetnék arculatukat!

Lássuk, mi zajlik a tehénben!

A pH- és hőmérséklet-mérő bendőbólusz egy biokerámiával burkolt, üvegbe öntött passzív RFID-chip. Az állattal lenyeletett, például 67×19 mm méretű (FOFIA, Wuxi) kapszula viszonylag nagy súlyának köszönhetően a tehén élete végéig a helyén marad. Nálunk a VetAsyst rendszer a legismertebb. A most már okostelefonos Messenger alkalmazással is lekérdezhető eszköz 135 kHz alatti frekvencián értékes adatokat szolgáltat az állat egészségéről, megtermékenyíthetőségének és borjadzásának időpontjáról – ha kell, riaszt.

CLAAS talajkímélő gumiabroncs-nyomásszabályzója

A TERRA TRAC gumihevederes futómű után CLAAS újabb lépést tett a talaj és a kerekes traktorok gumiabroncsainak kímélése, valamint a közlekedési komfort fokozása irányába. A szántóföldön alacsony, közúton magasabb belső légnyomást biztosító rendszer kifejlesztője az R&M Landtechniksysteme, Möhnesee. A jövőben ezt a guminyomás-szabályzót a CLAAS Industrietechnik, Paderborn gyártja és fejleszti tovább. A berendezés nemcsak az új traktorokon jelenik meg, hanem utánszerelő-készletként régebbiekhez is kapható.

Felívelő pályán az EU agrárexportja

A brüsszeli bizottság augusztus végével lezárt éves összegzése szerint az EU összes agrárkivitele 136,29 milliárd euro volt, 5,1%-kal több mint 2015/16 azonos időszakában. Mezőgazdaságitermék- és élelmiszer-kivitelünk legfontosabb partnere az USA volt – 7,1% növekménnyel. Őket Kína követte +4,6%-kal. Leggyorsabban Dél-Korea esetében nőtt exportvolumenünk: +30,7%. Ukrajna fogadókészsége is kiemelkedő: +14,1%. Ezzel szemben Egyiptom felé 20%-kal kevesebb áru áramlott ki.

A kérődzők nem konkurenseink

…a kérődzők takarmányának 86%-a emberi fogyasztásra ugyanis eleve nem alkalmas. Egy szarvasmarha 0,6 kg fehérjetartalmú takarmányból képes most 1 kg tej- és húsfehérjét előállítani. A WHO Egészségügyi Világszervezet 2050-re 9,6 milliárd emberrel számol. Nekik 70%-kal több húsra lesz szükségük. A jelenlegi 3 kg-nál sokkal kevesebb gabona is elég lesz azonban 1 kg hús előállításához. A takarmányértékesülés javítható, de elengedhetetlen az élelmiszerhulladékok és melléktermékek takarmánnyá alakítása, a terméshozamok növelése.

Hitte volna? Töltögetik a szóját is!

A kukorica és a lóbab termelésénél használt módszerrel, a kultúrnövény sorának töltögetésével a gyökérzet kedvezőbb alakulásán felül gyomirtó hatás is elérhető. Ezt a felismerést hasznosítja a német Schmotzer – a teljes szójasort talajjal takaró – tárcsás töltögető gépe. A fiatal, még 10 cm alatti szójanövény egyetlen nap alatt áttöri ezt a talajréteget, a gyomok viszont takarásban maradnak, és jórészt elpusztulnak, hiszen a kultúrnövény sorára feltöltött talaj a növekedésükhöz szükséges fényt elzárja.

Veszélyben a biodízel

Az energetikai célú repcetermelés kifuttatására vonatkozó javaslatot terjesztett be az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága. Szerintük a nálunk megtermelt repcéből 2030 után már nem szabad bio-üzemanyagot gyártani. Ráadásul a biomassza-céllal termelt repcére 2021-től érvényesíteni kívánják az üvegház-hatás mértékének kiszámításánál a termőföld-hasznosítás megváltoztatása miatti ún. Iluc-tényezőt. Jelenleg a 11 millió tonna EU-biodízel nagyobb részét, 6,5 millió tonnát itt termelt repcéből állítják elő. Ha a javaslatot megszavazzák, akkor 2021-től eladhatatlanná válik ez a mennyiség.

Az egészséges élelmiszer jelzőlámpája: Nutri-score

 

Franciaországban – egyelőre önkéntes jelleggel – látható lesz a csomagoláson a zsír, a cukor és a só felhasználásának az élelmiszer valós értékét meghatározó aránya. Az „A" és „E" közötti színskálán a leginkább egészségtudatosakat sötétzöld vagy világoszöld szín jelzi. Várhatóan az ilyen termékeken jelenik meg először ez a jelzés, mert hiszen ki jelentené ki saját magáról, hogy egészségtelen élelmiszert gyárt? A rendszer EU-szintű támogatásáról már tárgyal Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztos.

ZETOR-traktorok már a Fülöp-szigeteken is

A 40-80 LE közötti traktorokkal dolgozó délkelet-ázsiai országok sorából kitűnnek a Fülöp-szigetek, ahol az évente eladott 5000 traktor 30%-a 100 LE feletti. Ebben a felső harmadban várható az univerzális Proxima vagy az erős Forterra térnyerése. A Zetor India a fülöp-szigeteki JVF társasággal négy évre szóló partnerszerződést kötött 80 és 150 LE közötti traktorok szállítására. Az év eleje óta Izrael, Jordánia, Zambia, Oroszország és Kenya után ez a hatodik ország, ahol a Zetor terjeszkedik.

Kertészeti és faiskolai világvásár Essenben

A meghatározó IPM ESSEN rendezvényre 2018. január 23-26. között kerül sor. 45 ország kereken 1600 kiállítójának színpompás virágkínálata mellett közel 100 faiskola is megjelenik. Végleges együttműködésük jelképeként egy gömb ámbrafát ültetett a két főszervező (képünkön). A műszaki érdeklődésűek sem csalódnak: felvonul a termesztéshez szükséges technika is. A díszvendég Dánia, a megnyitón a dán királyi ház tagja mond köszöntőt. Remélhetőleg szép számban találkozunk majd magyar kiállítókkal is.

Traktor Dakar-rally Fehéroroszországban

Az MTZ-traktorok minszki traktorgyára hívta életre a Párizs-Moszár rallyt. Tényleg van az ottani Pastavy járásban egy község, amelynek a neve megegyezik a francia fővároséval. Innen indul a 17 kilométeres terepverseny. Rendkívüli körülmények között kínlódják végig magukat a traktorok – idén nyolc Belarus-3522, az itt gyártott traktorok egyik legerősebbike, valamint egy lánctalpas „safety car". Ebből az alkalomból mutatták be új, 450 LE teljesítményű traktoruk prototípusát is.

Szerkesztőség

biodízel gumiabroncs John Deere közút mezőgazdasági gép permetező szója támogatás traktor