fbpx

Mi történt a nagyvilágban?

Írta: - 2017 december 18.

Vigyázzanak a vadak!

Itthon évente átlagosan ezer vadat ütnek el autósok, több százmilliós kárt okozva saját maguknak. A kukorica betakarítását követően egyre gyakoribb az ilyen baleset, a „Vadveszély” tábla pedig csak a vadakat védi, bennünket nem! Van megoldás: Felső-Ausztria közútjain 22.349 vadriasztó készüléket telepítettek az utakat szegélyező vezetőoszlopokra. Ezek az autók fényszórójának fényét részben visszavetítik a tájra, hangjelzéseikkel pedig a vadakat tartják távol az utaktól –http://www.doris.at/url/wildwarner

John Deere megvédi a zöld-sárga becsületét

Zöld/sárga permetezőgépeket a Fimco, egy amerikai permetezőgépes cég is gyártott. A John Deere szerint ezzel megtévesztik a vevőket, ezért perre ment. „A zöld/sárga kombinációja más mezőgazdasági gépeknél félrevezeti a gazdákat”- szögezte le a bíró. A Fimco 60 napot kapott arra, hogy eltávolítsa a zöld/ sárga színt termékeiről, meglevő gépeiket sem értékesíthetik. Marketing- és hirdetési üzeneteik sem tartalmazhatnak többé zöld/sárga színt. A magyar gyártók is jobban őrizhetnék arculatukat!

Lássuk, mi zajlik a tehénben!

A pH- és hőmérséklet-mérő bendőbólusz egy biokerámiával burkolt, üvegbe öntött passzív RFID-chip. Az állattal lenyeletett, például 67×19 mm méretű (FOFIA, Wuxi) kapszula viszonylag nagy súlyának köszönhetően a tehén élete végéig a helyén marad. Nálunk a VetAsyst rendszer a legismertebb. A most már okostelefonos Messenger alkalmazással is lekérdezhető eszköz 135 kHz alatti frekvencián értékes adatokat szolgáltat az állat egészségéről, megtermékenyíthetőségének és borjadzásának időpontjáról – ha kell, riaszt.

CLAAS talajkímélő gumiabroncs-nyomásszabályzója

A TERRA TRAC gumihevederes futómű után CLAAS újabb lépést tett a talaj és a kerekes traktorok gumiabroncsainak kímélése, valamint a közlekedési komfort fokozása irányába. A szántóföldön alacsony, közúton magasabb belső légnyomást biztosító rendszer kifejlesztője az R&M Landtechniksysteme, Möhnesee. A jövőben ezt a guminyomás-szabályzót a CLAAS Industrietechnik, Paderborn gyártja és fejleszti tovább. A berendezés nemcsak az új traktorokon jelenik meg, hanem utánszerelő-készletként régebbiekhez is kapható.

Felívelő pályán az EU agrárexportja

A brüsszeli bizottság augusztus végével lezárt éves összegzése szerint az EU összes agrárkivitele 136,29 milliárd euro volt, 5,1%-kal több mint 2015/16 azonos időszakában. Mezőgazdaságitermék- és élelmiszer-kivitelünk legfontosabb partnere az USA volt – 7,1% növekménnyel. Őket Kína követte +4,6%-kal. Leggyorsabban Dél-Korea esetében nőtt exportvolumenünk: +30,7%. Ukrajna fogadókészsége is kiemelkedő: +14,1%. Ezzel szemben Egyiptom felé 20%-kal kevesebb áru áramlott ki.

A kérődzők nem konkurenseink

…a kérődzők takarmányának 86%-a emberi fogyasztásra ugyanis eleve nem alkalmas. Egy szarvasmarha 0,6 kg fehérjetartalmú takarmányból képes most 1 kg tej- és húsfehérjét előállítani. A WHO Egészségügyi Világszervezet 2050-re 9,6 milliárd emberrel számol. Nekik 70%-kal több húsra lesz szükségük. A jelenlegi 3 kg-nál sokkal kevesebb gabona is elég lesz azonban 1 kg hús előállításához. A takarmányértékesülés javítható, de elengedhetetlen az élelmiszerhulladékok és melléktermékek takarmánnyá alakítása, a terméshozamok növelése.

Hitte volna? Töltögetik a szóját is!

A kukorica és a lóbab termelésénél használt módszerrel, a kultúrnövény sorának töltögetésével a gyökérzet kedvezőbb alakulásán felül gyomirtó hatás is elérhető. Ezt a felismerést hasznosítja a német Schmotzer – a teljes szójasort talajjal takaró – tárcsás töltögető gépe. A fiatal, még 10 cm alatti szójanövény egyetlen nap alatt áttöri ezt a talajréteget, a gyomok viszont takarásban maradnak, és jórészt elpusztulnak, hiszen a kultúrnövény sorára feltöltött talaj a növekedésükhöz szükséges fényt elzárja.

Veszélyben a biodízel

Az energetikai célú repcetermelés kifuttatására vonatkozó javaslatot terjesztett be az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága. Szerintük a nálunk megtermelt repcéből 2030 után már nem szabad bio-üzemanyagot gyártani. Ráadásul a biomassza-céllal termelt repcére 2021-től érvényesíteni kívánják az üvegház-hatás mértékének kiszámításánál a termőföld-hasznosítás megváltoztatása miatti ún. Iluc-tényezőt. Jelenleg a 11 millió tonna EU-biodízel nagyobb részét, 6,5 millió tonnát itt termelt repcéből állítják elő. Ha a javaslatot megszavazzák, akkor 2021-től eladhatatlanná válik ez a mennyiség.

Az egészséges élelmiszer jelzőlámpája: Nutri-score

Franciaországban – egyelőre önkéntes jelleggel – látható lesz a csomagoláson a zsír, a cukor és a só felhasználásának az élelmiszer valós értékét meghatározó aránya. Az „A” és „E” közötti színskálán a leginkább egészségtudatosakat sötétzöld vagy világoszöld szín jelzi. Várhatóan az ilyen termékeken jelenik meg először ez a jelzés, mert hiszen ki jelentené ki saját magáról, hogy egészségtelen élelmiszert gyárt? A rendszer EU-szintű támogatásáról már tárgyal Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztos.

ZETOR-traktorok már a Fülöp-szigeteken is

A 40-80 LE közötti traktorokkal dolgozó délkelet-ázsiai országok sorából kitűnnek a Fülöp-szigetek, ahol az évente eladott 5000 traktor 30%-a 100 LE feletti. Ebben a felső harmadban várható az univerzális Proxima vagy az erős Forterra térnyerése. A Zetor India a fülöp-szigeteki JVF társasággal négy évre szóló partnerszerződést kötött 80 és 150 LE közötti traktorok szállítására. Az év eleje óta Izrael, Jordánia, Zambia, Oroszország és Kenya után ez a hatodik ország, ahol a Zetor terjeszkedik.

Kertészeti és faiskolai világvásár Essenben

A meghatározó IPM ESSEN rendezvényre 2018. január 23-26. között kerül sor. 45 ország kereken 1600 kiállítójának színpompás virágkínálata mellett közel 100 faiskola is megjelenik. Végleges együttműködésük jelképeként egy gömb ámbrafát ültetett a két főszervező (képünkön). A műszaki érdeklődésűek sem csalódnak: felvonul a termesztéshez szükséges technika is. A díszvendég Dánia, a megnyitón a dán királyi ház tagja mond köszöntőt. Remélhetőleg szép számban találkozunk majd magyar kiállítókkal is.

Traktor Dakar-rally Fehéroroszországban

Az MTZ-traktorok minszki traktorgyára hívta életre a Párizs-Moszár rallyt. Tényleg van az ottani Pastavy járásban egy község, amelynek a neve megegyezik a francia fővároséval. Innen indul a 17 kilométeres terepverseny. Rendkívüli körülmények között kínlódják végig magukat a traktorok – idén nyolc Belarus-3522, az itt gyártott traktorok egyik legerősebbike, valamint egy lánctalpas „safety car”. Ebből az alkalomból mutatták be új, 450 LE teljesítményű traktoruk prototípusát is.

Szerkesztőség