fbpx

Egyre keményebbek a lengyelek az ukrán agrártermékek kapcsán

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 02.

További ukrán mezőgazdasági termékek behozatalának felülvizsgálatát is kéri Lengyelország az Európai Bizottságtól, nem elégszik meg a gabonafélékkel.

Magvak keverve
Az Ukrajnával szomszédos uniós országok piacai megremegni látszanak az ukrán importtermékek súlya alatt (fotó: Pixabay)

Destabilizációs kockázatai vannak az ellenőrzés nélkül beáramló termékeknek

A gabonafélékre (búza, kukorica, repce) tagállami szinten elrendelt behozatali tilalom uniós szintre emeléséről szóló tárgyalások jó úton haladnak az Ukrajnával szomszédos uniós országok és az Európai Bizottság között – mondta el Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Varsó hamarosan azt fogja indítványozni, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, néhány más agrártermék, köztük az ukrán baromfi, tojás és a tejtermékek importjának területén nem történt-e tisztességtelen piaci magatartás. A lengyel kormány azt kéri – mondta az elnök –, hogy az EB megbízható módon ellenőrizze, milyen hatást gyakorolt a lengyel piacra ezeknek a termékeknek az importja az utóbbi néhány hónapban, és milyen destabilizációs kockázatai vannak behozataluknak a jövőben.

A lengyel kormány próbálja kezelni a helyzetet (kiegészítő támogatást fizetnek a gabonafélék felvásárlási árához, valamint részben visszatérítik a mezőgazdasági termelőknek az üzemanyagok jövedéki adóját), de hosszú távon nem bírja piaci egyensúlyt tartani, és a gazdákat kártalanítani.

Öt uniós tagország kérte már az uniós szintű beavatkozást

Lengyelország mellett Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Románia a múlt héten azt kérte a brüsszeli bizottságtól, hogy intézkedjen az Európai Unióba vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak súlyos károkat okozó ukrán mezőgazdasági termékek ügyében. Ezekre Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária előzőleg egyoldalú importtilalmat vezetett be.

A PAP hírügynökségnek egy magas rangú lengyel diplomata Brüsszelben azt mondta, hogy az Európai Bizottság az öt országba érkező ukrán mezőgazdasági termékek mintegy 90 százalékára tervez behozatali tilalmat elrendelni, a többi termékre pedig piacvédő intézkedéseket indíthat el, ha pedig destabilizációs kockázat merülne fel, behozatali kvótákat vagy vámtarifákat is megszabhat.

A V4-ek agrárkamarái is dokumentumba foglalták, hogy az ukrán mezőgazdasági dömpingje felborítja a belső piac rendjét, és nehéz helyzetbe hozza az uniós gazdákat.

Forrás: MTI