fbpx

Súlyos gabonatermés-csökkenés várható a gyilkos fagy miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 11.

Az újabb súlyos fagyok tovább csökkenthetik a gabonatermés mennyiségét – azt, amit már áprilisban is mérsékeltek az elemzők, és már akkor is az időjárás miatt. Sokmillió tonnás visszaesés várható.

gabona

Ismét fagyokat észleltek Oroszország közép-európai régióiban, a Volga és az ország déli térségeiben. Mindhárom régió része Oroszország termékeny feketeföldi régiójának. Ha a korai, meleg tavasz után a mostani, most újabb hideghullám előrehaladott fenológiai fázisban éri a növényeket, annak súlyos következményei lesznek az orosz gabonaexportra. Az elemzők ugyanis egyszer már csökkentették idén a 2024-es gabonatermésre vonatkozó előrejelzéseiket a déli szárazság miatt – méghozzá nem is kevéssel. Április közepén orosz agrárminisztérium közölte, hogy a 2024-es gabonatermés 132 millió tonnára csökkenhet a 2023-as 145 millió tonnáról. A mostani fagyok természetesen akkor még nem szerepelhettek a becslésekben, márpedig ezekről az egyik régiós vezető azt mondta, máris katasztrofális következményekkel jártak, és az idei termés sokkal kisebb lesz, mint az előző mind a szántóföldi, mind a kertészeti szektorban. A lehűlés nemcsak a levegő, hanem a talaj hőmérsékletét is negatívan befolyásolja a kelés, a korai érés időszakában.

Részben e hírek következtében az Euronext búza tegnap (május 9.) elérte a 247 euró/t csúcsot a 2024. szeptemberi szerződésekben.