fbpx

Szárnyal a hazai sertésexport – de a belföldi árak gyengék

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 11.

A tavalyi év elején mérthez képest az idei első két hónapban meglódult a hazai élősertés-kivitel. Viszont a belföldi vágóhídi árak jóval gyengébbek.

A KSH adatait idéző Agrárközgazdasági Intézet szerint a hazai élősertés-kivitel 71 százalékkal nőtt (6 ezer tonna) az idei év első két hónapjában a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az élősertés-behozatal bő 13 százalékkal 12 ezer tonna fölé nőtt. Ugyancsak jelentősen, majdnem 30 százalékkal nőtt az export a sertéshús mennyisége (25 ezer tonna) és az értéke terén is. Itt komoly külkereskedelmimérleg-javulásról is szó van, hiszen a sertéshúsimport volumene csak 13 százalékkal (27 ezer tonna) bővült (értékben pedig bő 24 százalékkal).

Kevésbé örvendetes, hogy a hazai termelésű vágósertés termelői ára (áfa és szállítási költség nélkül) 835 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 áprilisában, ami 5 százalékkal gyengébb a tavalyi áraknál.

Európai kitekintésben: az Európai Bizottság adatai szerint az EU 9,4 százalékkal kevesebb (356 ezer tonna) friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2024 januárjában, mint egy évvel korábban. A közösség sertéshúsimportja is csökkent: 12,5 ezer tonnára, 6,1 százalékkal. Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 2,2 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2024 márciusában – ez is csökkenés (-8 százalék) tavalyhoz képest.

forrás: AKI