fbpx
244815

Sok gazda kivinné vagy pénzért felszámolná a sertéstartást

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 20.

…legalábbis azok a sertéstartók, akik beleuntak az állat- és környezetvédők állandó kritikájába, a piaci viszontagságokba, és a gyenge termelői árakba.

54 százalék szerint elköltözik a sertéstartás

Újra felmerül a gazdák bónusszal támogatott – azaz jó pénzzel megfizetett – kivonulása a sertéstartásból, miután kiderült, hogy a német gazdák 54 százaléka szerint az ágazat egyre inkább külföldre vándorol. A különös ebben az, hogy a német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Ügynökség (BLE) március 1-je óta fogadja a pályázatokat az állattartást átalakító, modernizáló beruházásokra (sertésólak vagy egyéni tenyésztési területek építése, átalakítása vagy cseréje). Még áprilisban megkezdődik a folyamatos többletköltségek finanszírozása is. A támogatás összege lépcsőzetes. Aki 500 ezer euróig fektet be, az a teljes befektetési összeg 60 százalékát is megkaphatja. Ez akár reménysugár is lehet az állattenyésztés számára, hiszen rég várták szerkezetátalakítás támogatását.

sertéstelep
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Ezzel együtt azért maradnak még kihívások az európai és német sertéságazat előtt, amiket a mostani támogatás csak lassan vagy nem teljesen kompenzál. Az egyik német online agrár folyóirat, az Agrarheute felmérése szerint a megkérdezett gazdák 54 százaléka azon a véleményen van, hogy a sertéstartás egyre inkább külföldre vándorol Németországból. A résztvevők 19 százaléka bízik benne, hogy a német sertéstartás a jövőben is megmarad, ám 12 százalékuk szerint későn érkezik az átállási program.

Jó pénzért abbahagynák, de az csapás lenne

Mindezek kapcsán Németországban újra felmerül egy pár éve már lejárt téma: a bónusz-ellentételezésű, azaz állami támogatás fejében való felszámolás lehetősége. Ez az ötlet Hollandiából származik, hogy állat- és környezetvédelmi okok miatt a  magas nitrogénkibocsátással rendelkező gazdaságok a Natura 2000 területek közelében kártérítés fejében fel kellett hagyniuk az állattartással. A Kieli Egyetem 2021-ben végzett felmérése szerint a német gazdák 60 százaléka egy hasonló programot támogatna. Idén év elején, ugyancsak az Agrarheute kérdésére a megkérdezett gazdák majdnem fele nyilatkozott úgy, hogy a tenyésztelep felújítása kapcsán szeretné kötelező érvényű kilépését bejelenteni a kocatartásból. Ha ez két éven belül megtörténik, az a szaksajtó szerint csapás lenne a németországi sertéstartásra.