fbpx

Traktor, gyilkosság, nagypolitika

Írta: Kohout Zoltán - 2020 augusztus 25.

Így vagy úgy, de visszatérő elem a fehéroroszországi politikai válságban a mezőgazdaság egyik legjellegzetesebb jelképe: a traktor.

 

 

Vihar előtt a traktorgyár

Köztudott, hogy a Fehéroroszországban nemrég elcsalt választások után kibontakozó tüntetések és sztrájkok egyik fő bázisa az agrárgépgyártás. Az ország ipari nagyvállalatai nem sokkal a botrányos választások és a Lukasenko elnök által erőszakosan kezelt tömegtüntetések után sztrájkbizottságokat hoztak-hoznak létre, és hamarosan nemzeti sztrájkbizottságot alakítanak. Így a Minszki Traktorgyárban (MTZ) is, ahol a napokban is a rendőrség különleges részlege vett őrizetbe traktorgyári sztrájkbizottsági vezetőket. Bár a gyár minden részlege dolgozik, a vezetés szerint a légkör „vihar előtti csendre” emlékeztet.

Lukasenkót azért is akarja leváltani a fehérorosz társadalom, mert bár próbálta életben tartani – Putyin orosz elnök támogatásával – a posztszovjet állapotokat és szerkezetet Fehéroroszországban, de az orosz segítséggel fenntartott „gazdasági csoda” mára összeomlóban van.

 

Ki ölt a kolhozban?

Közben érdekes részletek látnak napvilágot Lukasenko múltjáról is. A diktatúrája állami tankönyveiben szerepel, hogy tejtermelő anyjával sokat nélkülöztek, és ő is segített, fát vágott az erdőben, füvet nyírt. Jól is tanult: a Mogiljevi Pedagógiai Egyetemen, majd a Fehérorosz Mezőgazdasági Akadémián diplomázott.

Azt már kevesebbet emlegetik, mégis nyoma maradt, hogy 1989-ben megöltek a kolhozban egy traktorvezetőt, s a fő gyanúsított épp Lukasenko volt. A diktátor tagadta a vádakat azt állítva, csak a munkatársak akartak keresztbe tenni neki, de sokan őt tartották a gyilkosnak.

 

 

Ez van a háttérben

A politika és a mezőgazdaság, továbbá az agrárgépipar nem véletlenül kap hangsúlyt a mostani társadalmi megmozdulások idején is. A fehérorosz mezőgazdaság hagyományosan fontos szerepet tölt be a nemzetgazdaságban, a GDP csaknem 7%-át(!) teszi ki ez a szegmens. A most megint sokat bírált oroszoktól való függés sem véletlen: a belarusz export majdnem 40%-a megy Oroszországba, és ebből elképesztő: 80%-os(!) az agártermékek aránya. A mostani elégedetlenségek mögött az is felsejlik, hogy az erőltetett export esetenként már a hazai ellátást is megnehezítette.

Az ipar meghatározó ágazata is szorosan kötődik az agráriumhoz teherautók, traktorok, mezőgazdasági gépek gyártásával. Fontos ágazat az állattenyésztés és a gabonatermesztés is, aminek kibocsátása már 2008-ban meghaladta a 10 millió tonnát.