fbpx

Majd’ 4 millió tonna van még a tárolókban

Írta: Kohout Zoltán - 2019 május 07.

Európa két legnagyobb almatermő országában csaknem 2,5 millió tonnányi almától szeretnének megszabadulni a frissalma-szezon beindulása előtt. Közben életbe lépett a hazai termelőket is védő európai uniós előírás.

Sikerül-e kitárolni?

Lengyelországnak 1,215, Olaszországnak pedig 1,133 millió tonnás árukészlete volt február végén, míg az almatermő országok összesen csaknem 4 millió tonnás készletről adtak jelentést. A lengyelek fő problémája az, hogy a feldolgozó-kapacitás visszaesett megszűnt, és a termés egy jó részéről jelentették, hogy nem megfelelő a minősége a friss értékesítésre. Ha a készletek egy részét nem dobják ki, vagy nem adják az állatoknak, akkor Lengyelország bő 100 ezer tonnányi készlettel indul a 2019/20-as szezonnak. Minőségi problémák vannak a fehérorosz áruval is: Oroszország nemrég jelentett behozatali korlátozást a belorusz szállítmányokra, miután 36 járművön növény-egészségügyi bizonyítvány nélküli almát és körtét találtak; gyümölcsök és zöldségek ismeretlen növény-egészségügyi állapotban és hamisított bizonyítványokkal érkeztek Fehéroroszországból.

Magyar gazdákat is védő EU-szabályozás

Idén már minden, magyarországi feldolgozásra beszállított almára és meggyre írásbeli szerződést kell kötni. Emellett azok a feldolgozók, amelyek több mint 100 tonna meggyet vagy 200 tonna almát dolgoznak fel, az általuk feldolgozandó mennyiség legalább 60%-át kötelesek lefedni szerződésekkel – meggynél legkésőbb május 15-ig, almánál legkésőbb augusztus 1-ig. Az ár egyértelmű kiszámíthatóságát biztosító szerződés írásba foglalását elmulasztó felvásárló vagy feldolgozó bírsággal sújtható. Ez az európai uniós szabályozás – mint az Agrárminisztérium (AM) közleménye utal rá – biztosítja számára az alma- és meggytermelő gazdálkodók kiszámítható értékesítési viszonyait. A kötelező szerződések rendszere időben széthúzza az alkuperiódust, és megszünteti azt a gyakorlatot, ami a feldolgozás megkezdésének halogatásával, a szóbeli árinformációkkal, a beszállításkor közölt „napi árral” kényszerhelyzetbe hozta a termelőket. Ezzel tervezhetőbbé és átláthatóbbá válik a betakarítási időszak – írja az AM közleménye.

CÍMKÉK alma