Példaértékű a holland díszkertészek összehangolt munkája

Hollandiáról

Hollandia történelme egyben a tengerrel folytatott küzdelem története is – nem véletlenül tartja úgy a mondás, hogy „a tengert Isten, a szárazföldet a hollandok teremtették”. Az ország területének 1/4-e mélyföld; a vihardagályok és a folyami árvizek az ország területének közel 2/3-át fenyegetik. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy a holland partvidék évszázadonként folyamatosan süllyed, így a múltban a tenger folyamatosan területeket hódított el a szárazföldtől. A tenger visszaszorítása, azaz a polderesítés a 15. században kezdődött.

A holland mezőgazdaság jelentős exportot bonyolít le, különösen Nagy-Britanniába és Németországba szállítanak sok árut. A mezőgazdaság vezető ága sokáig az állattenyésztés volt, mára azonban a növénytermesztés vette át a helyét a kertészetek gyors fejlődése miatt. A virágok exportjában Hollandia világelső, és itt található a világ legnagyobb virágtőzsdéje is.

Zundert

A faiskola rendelkezik az ISO 9001, 14001, és 26000 szabványokkal, valamint a Milieukeur (nemzetközileg elismert holland szabvány) és Groenkeur tanúsítványokkal.

Boskoop

A Rein and Mark Bulk Faiskola neve egyet jelent a speciális növényekkel, vagyis ebben a faiskolában nyitvatermők, fák, cserjék, évelők és kúszónövények speciális fajtái találhatóak meg, legfőképpen az adott növényfajok különleges fajtái. A kertészetet apa és fia vezeti. Egy részében vannak az anyanövények, amelyekről a szaporítás történik, található egy kertrészlet, ahol a fajtákból egy hatalmas gyűjtemény van botanikus kertként bemutatva, és látható egy rész, amelyekben a vásárlásra kínált növények kapnak helyet.

Az aalsmeeri virágtőzsde

A virágok 30-35%-a importból származik, elsősorban Afrikából (Kenyából és Etiópiából), ahol nem más típusokat termelnek, egyszerűen csak több hely van virágmezőknek. A szállítmányok naponta 16 óra és másnap hajnali 4 közt érkeznek be, és ha szükséges, hatalmas hűtőkben várják, hogy kiderüljön, hova kerülnek.

Utrecht és Arcen

Az Arcen kastély körül elterülő 32 ha-os parkban 10 kert található, többek között egy rozárium, egy vízi, és szoborkert, teraszkert, völgy-kert (olasz kert, ázsiai vízkert, sziklakert, bambuszerdő, japánkert), Hosta-kert, hegyi-kert, valamint egy rododendron-kert.

Tanulság

Felismerve a világon zajló kedvezőtlen eseményeket, továbbá az változó igényeket, a hollandok a növénytermesztés területén kihasználják a megváltozott környezetben elérhető legtöbb dolgot, amellyel fejlődni tudnak.

NAK – Zsolnai Balázs

alma faiskola