fbpx
169291

Még mindig: a talajvizsgálat jelentősége és előnyei

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 01.

A modern mezőgazdaságban a talajvizsgálatoknak egy nagyon fontos gyakorlatnak kell lenniük. Ugyanis a talajvizsgálat több okból is fontos: a növénytermesztés optimalizálása, a környezet megóvása a túlzott műtrágyák elfolyásától és kimosódásától való szennyeződéstől, a növénykultúra-problémák diagnosztizálásának elősegítése, a táptalaj tápanyag-egyensúlyának javítása és a megtakarítás. Pénzt és energiát lehet megtakarítani azzal, hogy csak a szükséges mennyiségű műtrágya kerül alkalmazásra. A növényt vetését, ültetését megelőző tápközeg-elemzések jelzik a lehetséges tápanyaghiányokat, a pH egyensúlyhiányt vagy az oldható sók feleslegét. Ez kiemelten fontos azon termelők számára, akik saját táptalajt kevernek. A táptalaj tesztelése a tenyészidőszakban fontos eszköz a növények tápanyagfelvételének és az oldható sók szintjének kezelésére. A pH és a termékenység szintjének talajvizsgálattal történő meghatározása az első lépés a megfelelő tápanyag-gazdálkodási program megtervezésében. Ideális, ha legalább 2-3 évente elvégeztetik a gazdák a talajvizsgálatot a földeken, hogy kellő információ birtokában hozhassák meg a döntéseiket.

gabona, tápanyag-visszapótlás, termékenység
Ideális, ha legalább 2-3 évente elvégeztetik a gazdák a talajvizsgálatot a földeken

A gazdák számára számos okos eszköz áll rendelkezésre, hogy különböző szintű talajvizsgálatot el tudjanak végezni. Az átfogó vizsgálatokhoz érdemes igénybe venni valamelyik, erre szakosodott talajvizsgáló cég szolgáltatását.

A témában szakmai konferenciát tart januárban a Talajmegújító Gazdák Egyesülete, a TMG REAG Konferenciára minden érdeklődőt várnak.