fbpx

Minden méretben megkapta a tojás az ársapkát

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 11.

A kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón. Az ágazati termelők értetlenül állnak termékeik mellett.

Tojás
Mérettől függetlenül árstoppos a tojás (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az energiaárak emelkedése megjelenik az élelmiszerárak növekedésében

A miniszter a kormány, az infláció megfékezésére irányuló törekvésével magyarázta a bizonyos élelmiszerek esetében hozott, az árstopra vonatkozó intézkedéseit, amit most kiterjesztenek a burgonyára és a friss tojásra is. Ez a korlátozás egyelőre december 31-ig hatályos.

A döntés szerint a két termék esetében az üzletben, bevásárlóközpontban vagy csomagküldéssel folytatott kereskedelmi tevékenység esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. Kiemelte, hogy a piacokra ez a szabályozás nem vonatkozik.

Az intézkedés hatására a tojásnál 25, burgonyánál 10 százalékkal alacsonyabb árral számolhatnak a fogyasztók, ez összességében 0,1-0,2 százalékkal csökkentheti az inflációt.

A kistelepülések kereskedelmi egységeit támogatják

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, nem akarnak támogatást adni azoknak a kereskedelmi cégeknek, amelyeket érint az árstop. Ez alól kivételt képeznek a kistelepülések boltjai, ezeket a kereskedelmi egységeket segíteni fogják, annak formájáról hétfőn várható bejelentés. A kistelepülési boltok számára az árstoppal összefüggő támogatást még az idén tervezik kifizetni.

Az árstopra vonatkozó intézkedések az év végéig hatályosak. A jelenlegi állásfoglalás szerint egységesen, egyben fognak dönteni a meghosszabbításról, ha a gazdaság helyzete ezt indokolja.

Tojásár, infografika
A tojás fogyasztói árának alakulása havi bontásban (infografika: MTI)

A tojástermelők és burgonyatermesztők arca nem felhőtlen

A korábbi bejelentés szerint olyan élelmiszerekre alkalmazzák az új árstopokat, amelyek éves alapon legalább 40 százalékkal drágultak, és előállíthatók Magyarországon. Ezek a tojás és a burgonya esetében is igazak, de csak részben.

Ha éves viszonylatban nézzük, közel 90%-os emelkedést tapasztalhatunk a tojás esetében, azonban Agrárközgazdasági Intézet (AKI) piaci jelentése szerint az idei év első 43 hetében a ketreces tartásból származó tojásoknál ez alig haladta meg a 40-50%-ot (M-es 53%, L-es 42%).

A termelők most értek el oda, hogy a megemelkedett költségeket (takarmány és energia) tudják érvényesíteni. Ez mellett fontos, hogy a korábbi madárinfluenza szezon után most értünk oda, hogy az újraindított telepek elkezdtek termelni. Tehát a termelők most vannak abban a szakaszban, hogy a telep profitot termeljen. Az ársapkával most ennek a mértéke lesz kérdéses, ugyanis a tojáspiacra sem jellemző, hogy kereskedelmi szektor csökkentené az árrést, az aktuális fogyasztói árak csökkenését a termelőknél igyekeznek érvényesíteni.

A magyar tojástermelés jövőjére a madárinfluenza is hatással van, pont ebben a hónapban indult be nálunk az idei járvány szezonja. Igaz, egyelőre csak víziszárnyas állományoknál voltak kitörések, de nem jellemző, hogy ebben a szegmensben marad, a több éves gyakorlat nem erre enged következtetni. Európa tengerrel rendelkező országainál már az egyes járványhullámok már szét sem választhatók, folyamatos a fertőzöttség.

Burgonyaár, infografika
A burgonya fogyasztói árának alakulása havi bontásban (infografika: MTI)

Magyarország burgonya külkereskedelmi egyenlege már több éve negatív

A burgonyatermesztők nehéz és veszteséges évet zártak a csapadékszegény év miatt. Ahol nem volt öntözés, ott a termésmennyiséggel és a minőséggel egyaránt gond volt.

A termőterületek több mint felére estek vissza öt év alatt, ennek eredménye, valamint a rossz év miatt is közel harmadára esett a betakarítási mennyiség, mint a korábbi években volt. Így idén is behozatalunk többszöröse lesz a kivitelnek. A magyar piacot (jellemzően a nagy élelmiszerláncokban) minden évben elárasztja a holland, a német és a francia burgonya – kérdés, hogy az import ebben az évben hogy reagál majd az árstopra. Ráadásul EU szinten sem állunk túl jól, a nagytermelők nem mindegyike zárt jó évet.

Az igaz, hogy a burgonya ára is emelkedett az év során, a KSH éves viszonylatban 50% feletti inflációt, az AKI utolsó jelentése 71%-os ugrást mutatott ki.

Forrás: Kormányinfó/KSH/AKI