fbpx

Stabil technológia a napraforgó gyomirtásában a speciális, nehezen irtható gyomok ellen is

Írta: Agrárágazat-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 08.

A 2021-es termelési ciklus kiemelkedően sikeres növénye volt a napraforgó, hiszen jól kiszámítható költségekkel, de évről évre folyamatosan és jelentős mértékben növekvő átvételi árakkal számolhatnak ennél a kultúránál a termelők – gondolunk itt azokra, akik szerződött áron adták át a terményt, vagy akik éppen a piaci ár csúcsait is el tudták érni.

A napraforgó termesztésének egyik kiemelkedően fontos eleme a gyomirtás. A herbicidtoleráns napraforgóhibridek általánossá váltak, így a gyomirtás sikeressége már a hibridválasztásnál kezdődik. Fontos figyelembe venni, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb problémát okoznak a libatopfélék, a keserűfűfajok, a selyemkóró, a varjúmák, valamint a mezei acat.

napraforgóhibridek táblázat

A 2021-es száraz ősz miatt az előkészítő talajmunkák során a szántást sok esetben forgatás nélküli művelet váltotta fel. Ennek – a jótékony hatásai mellett – a gyomosodásra gyakorolt következményei szintén ismertek. Ilyenkor fokozódik az évelő gyomok megjelenésének veszélye, az alapkezelések a több tarlómaradvány miatt csökkenő hatékonysággal alkalmazhatóak. Ilyen esetekben az Express™ 50 SX® posztemergens gyomirtó szer évek óta nyújt biztos megoldást a mezei acat, továbbá a fentebb felsorolt és még sok egyéb kétszikű gyomnövény ellen is. Néhány termelő esetében megfigyelhető volt az, hogy az Express™ 50 SX®-et az engedélyezett 45 g/ha dózisnál alacsonyabb mennyiségben alkalmazták. Ezt célszerű elkerülni, hiszen a termelő a saját állományát veszélyezteti azzal, hogy néhány forint megtakarításával megalapozza a gyomnövényeknél a rezisztencia kialakulásának esélyét, s ez a jövőben fokozott költségeket vagy éppen a napraforgó a vetésterületből történő kiszorulását okozhatja.

Megvalósulni látszik az a termelői igény is, hogy egyre bővebb Express™-toleráns napraforgóhibrid-kínálat álljon rendelkezésre. Ma már a legtöbb nemesítőház rendelkezik Express™-toleráns napraforgóhibriddel, legyen szó HO vagy LO típusról, illetve az eltérő tenyészidőkről.

napraforgó-állomány
Express™ 45 g/ha + Trend® 90 0,1% hatására tiszta napraforgó-állomány (Cibakháza, 2021. 06. 03.)

Ha Önnek is fontos a rugalmas kijuttathatóság, valamint területe évelő kétszikűekkel (pl. mezei acat) fertőzött, vagy jelen vannak a libatop-, szerbtövis- vagy disznóparéjfajok, illetve a selyemmályva vagy a fekete ebszőlő, akkor mindenképp javasolt az Express™-toleráns technológiára építeni. A napraforgó fenológiájától szinte függetlenül, a gyomok fejlettségéhez igazítva elvégezhető a permetezés, az aktuális gyomnyomáshoz és időjárási viszonyokhoz igazítva, akár osztott kezelésekkel megvalósítva a hatékony gyomirtást.

Mivel a kétszikű gyomok ellen eredményesen védekezhetünk az Express™ gyomirtó szerre alapozva, így ellenük a költséges alapkezelést akár el is hagyhatjuk a technológiából.

Kiemelten fontos, hogy a választott hibrid (akár Express™-toleráns, akár SU-toleráns napraforgóhibridről legyen szó) kezelésére Magyarországon csak az alábbi tribenuron-metil vagy tribenuron-metil + tifenszulfuron-metil hatóanyagú termékek kerültek engedélyezésre:

Express™ 50 SX®, Evorelle® Express™, Fluence® gyomirtó szer.
További információk: www.fmcagro.hu/express

Egyéb szulfonil-urea hatóanyagú termékek nem engedélyezettek, és minőségben sem egyeznek a fent felsorolt készítményekkel. Ilyen esetekben a termelő a kiemelkedően nagy értékű kultúrát veszélyezteti.

Mi jelenthet további előrelépést a napraforgó gyomirtásában?

A speciális, nehezen irtható gyomok elleni védekezésben ma már rendelkezésre áll a továbbfejlesztett Evorelle® Express™ gyomirtó szer is.

A tifenszulfuron-metillel kiegészített tribenuron-metil eltérő gyomfejlettség esetén is kiegyensúlyozott hatást biztosít a nehezen irtható gyomok: a szőrös disznóparéj, szerbtövisfajok, parlagfű, selyemmályva, mezei acat, selyemkóró, kövér porcsin, fekete ebszőlő, keserűfűfajok, vadkender (hím- és nővirágú egyedeire egyaránt) ellen. Az előzőekben felsorolt, az SX® technológiából fakadó előnyös tulajdonságok az Evorelle® Express™ gyomirtó szerre is jellemzőek.

A különböző nemesítőházak Express™-toleráns napraforgóhibridjeinek SU-toleranciaszintje eltérő lehet, ezért felhasználás előtt mindig érdeklődjön az FMC munkatársainál.

Több száz hektárnyi napraforgó kipusztulására is volt példa az elmúlt években, nem engedélyezett készítmény használatából fakadóan. Elkerülheti ezt, ne alkalmazzon nem engedélyezett terméket a napraforgóban!

napraforgó
Nem engedélyezett gyomirtó használatának következtében kipusztult napraforgó (Hajdú-Bihar megye, 2020)

További bizonytalanságokat hordozhatnak a paralel kereskedelmi forgalomban az ország területére érkező készítmények. Ezek a termékek az FMC márkakereskedői hálózatból kikerültek, az eredetivel való azonosságára gyártó általi garancia nem vállalható, ezáltal csökkent hatékonyság, illetve a napraforgó pusztulása esetén a gyártói garancia és a vetőmagra vonatkozó minőségi garancia sem érvényes! Az eredeti készítmények használatával elkerülheti a garancia elvesztését.


Amennyiben a napraforgó növényvédelmi technológiájára vonatkozóan kérdése merül fel, forduljon bizalommal az FMC-Agro területi szakmérnök kollégáihoz!!

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

Fmc

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® és ™ jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak termékei.