fbpx

Osztatlan közös tulajdon megszüntetésének második üteme

Írta: - 2016 február 02.

Tavaly kezdetét vette a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése projekt második üteme. Valamennyi megyében újabb járások területén indulhatnak meg a megosztási munkálatok.

Az eljárásban részt vevő jogi szolgáltatók, földmérő vállalkozók valamint a kormányhivatalok és járási hivatalok kormánytisztviselőinek hatékonyabb együttműködése érdekében a programot irányító Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. négy állomásból álló szakmai konferenciasorozatot szervezett. Szinay Attila a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára előadásában kiemelte, a rendezvénysorozat célja, a közreműködők közötti hatékony együttműködés és információcsere alapjainak megteremtése, hogy elősegítse annak a kiemelt kormányzati célkitűzésnek a megvalósulását, amely szerint a közös tulajdon megszüntetése a lehető legrövidebb időn belül az érintett földrészleteken megtörténjen.

A helyettes államtitkár felhívta a jogi szolgáltató ügyvédek figyelmét arra, hogy az általuk megszervezett egyességi tárgyaláson és sorsolásokon a Magyar Államot képviselik. Utalt arra is, hogy a program sikeres végrehajtásakor az önálló földrészletek kialakulásával a nemzeti vagyon értéke is jelentős mértékben gyarapszik, ezért ezt a célt szem előtt tartva végezzék feladatukat. Szinay Attila hangsúlyozta, a részarány földkiadás során létrejött kedvezőtlen tulajdoni viszonyok megszüntetése közös érdek. A helyettes államtitkár kérte, hogy valamennyi eljáró fél segítse a kérelmet előterjesztő ügyfeleket, hogy a földek végső sorrendjére irányuló egyezségek keretében alakulhasson ki a tulajdonosok számára is kedvező birtokszerkezet.

(FM Sajtóiroda)