fbpx

Vizsgálják az ukrán agrártermékek okozta piaci krízist

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 21.

A kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák volt a témája a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztályán tartott rendkívüli ülésnek, ahol munkacsoport létrehozásáról döntöttek – tudtuk meg a kamara tájékoztatójából.

Gabona
Nincs kereslet a hazai gabonára az olcsó ukrán termékek miatt (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Letöri az árakat, eladhatatlanná teszi a hazai terményeket

Az utóbbi hónapokban egyre több gazdálkodói megkeresés érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK), hogy az Ukrajnából beszállított gabona súlyos piaci zavarokat okoz: letöri az árakat, és eladhatatlanná teszi a hazai terményeket.

Az Európai Unió tavaly nyáron felfüggesztette az Ukrajnából érkező árukra a vámok és a vámmentes kontingensek alkalmazását, hogy a harmadik országokba továbbszállíthassák a gabonát. Így a keleti szomszédunkból példátlan mennyiségben beáramló gabonák és olajos magvak ellepték a kelet-közép-európai, így a magyar piacot is, ami tovább nehezítette a hazai gazdálkodóknak – a tavalyi történelmi aszály és a jelentősen megemelkedett termelési költségek miatt – egyébként is súlyos helyzetét.

Megoldást kell találni a terménypiaci krízisre

A NAK Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya 2023. március 20-án rendkívüli ülést tartott a fenti probléma kapcsán, ahol áttekintették a körülményeket, és a kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke, Zászlós Tibor javaslatára döntöttek egy külön munkacsoport létrehozásáról. A gabonatermesztők és más piaci szereplők részvételével felálló szakmai csoport feladata, hogy megvizsgálja, milyen lépések segíthetik a terménypiaci krízis kezelését.

A NAK korábban már felszólította az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, és az előnytelen piaci helyzet miatti veszteségekért kompenzálják a magyar gazdákat. A NAK fontos európai uniós alapértéknek tekinti a szolidaritást, de az csak úgy működhet, hogy valamennyi tagállam egyformán viseli az azzal járó terheket. Az semmiképp sem elfogadható, hogy az intézkedések árát csak néhány tagállam, jelen esetben az Ukrajnával szomszédos vagy ahhoz közeli tagállamok fizetik meg.

Gabona
Az ukrán gabona kapcsán is meg kell követelni a termelési előírások betartását (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az uniós előírásokat érvényesíteni kell harmadik országból érkező termékeknél is

A kamara kéri, hogy az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi, -egészségügyi, környezetvédelmi előírásokat.

Az EU ugyanolyan szigorú követelményeket alkalmazzon a harmadik országból behozott mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, mint amilyeneket az uniós termelőktől megkövetel.

Forrás: NAK/Sajtóközlemény