fbpx

Szigorú a vizsgálat a szomszéd gabonája kapcsán

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 16.

Eddig 156 élelmiszeripari vállalkozásnál történt vizsgálat – az ukrán mezőgazdasági termékek kapcsán folyamatos az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés.

Kukorica
Vizsgálat alá vetik a nálunk maradó ukrán agrártermékeket (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Alacsony termelési költségek, Európában nem használt termelési gyakorlat

Nagy István agrárminiszter tájékoztatójában elmondta, hogy az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák esetében a szigorú ellenőrzésekre a magyar gazdák érdekeinek védelme miatt van szükség. A Szolidaritási Folyosón Észak-Afrikába és a Közel-Keletre szánt ukrán gabona Európában maradt része komoly piaci zavarokat okoz.

Az ukrán gazdák alacsony termelési költségekkel, az Európai Unióban nem használt termelési gyakorlatokkal állítják elő ezt a gabonát, így az nyomott áron érkezik térségünkbe. Éppen emiatt az ukrán gabonát szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzésnek vetik alá nálunk.

Az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen jogszabályi alapfelelőssége, hogy kizárólag az uniós és a hazai előírásoknak megfelelő alapanyagot használjanak fel – ezt is vizsgálja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinált ellenőrzéseikkel.

Méz és baromfihús

Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária már korábban az Európai Bizottsághoz fordult, hogy tegyen valamit az Ukrajnából beáramló gabonaimport megfékezéséért, ám konkrét intézkedést azóta sem javasolt a Bizottság a kialakult helyzet kezelésére.

Ukrajnából nyomott áron érkező méz és baromfihús is a hagyományos exportpiacainkról szorítja ki a magyar termékeket. Magyarország több tagállammal együtt sürgeti azt is Brüsszelben, hogy egyértelmű eredetmegjelölés kerüljön a méztermékek csomagolására. Európában ugyanis olyan, harmadik országokból származó, rendkívül olcsó méztermékek lepték el a piacot, amelyek kiszorítják a jó minőségű magyar mézet.

Hazánk, ahogy eddig is, továbbra is minden segítséget és támogatást megad ahhoz, hogy a Szolidaritási Folyosó megfelelően működjön, és eljusson az ukrán gabona a harmadik országokba és a Közel-Keletre.

Forrás: AM/Sajtóközlemény