VM: négy eszköz támogatja a zsebszerződések felszámolását

Írta: - 2013 november 20.

Az új földtörvénybe foglalt szabályok, a büntető törvénykönyv módosítása, az állami elővásárlási jog és a kisajátítás alkalmazása, illetve a legutóbbi, a zsebszerződések felszámolását célzó törvény adja az alapját annak, hogy a kormány elejét vegye az ilyen szerződésekkel történő földszerzésnek – mondta Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

 

VM: négy eszköz támogatja a zsebszerződések felszámolását

 

 

Az új kormány 2010-ben újra létrehozta a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottságot, amelyet eredetileg 2001-ben az akkori Fidesz-kormány alakított, majd egy évvel később a szocialista szabaddemokrata kormány megszüntetett – tetette hozzá az államtitkár.

A külföldiek földszerzését tiltó moratórium jövő év május elsején lejár – hívta fel a figyelmet Bitay Márton.

Az új földtörvény érvénytelennek nyilvánította azokat a termőföld adásvételi szerződéseket, amelyek nem az állam által meghatározott, jellel ellátott papíron készültek. Így a dátum nélküli, korábban kötött adásvételi szerződések nem használhatók fel.

Amennyiben a korábbi eladó és vevő mégis szerződnének – immár az új formában – akkor belép az állam elővásárlási- és a földbizottság vétó joga, de a törvény által vevőként kijelöltek hetedik helyén is a helyben lakó magánszemély szerepel – érvelt az államtitkár.

A módosított büntető törvénykönyv 1-5 évi szabadságvesztéssel fenyegeti a zsebszerződést kötőket, ide értve az abban közreműködő ügyvédet is.

A kisajátítás főleg a természetvédelmi területeken történik, és eddig nagyrészt független volt a zsebszerződésektől. Az elmúlt több mint három évben 5-6 milliárd forint ráfordítással 5-6 ezer hektár kerül így állami tulajdonba.

Végül a legutóbbi – a parlament által október végén elfogadott – törvény célja az volt, hogy ha a zsebszerződésben szereplő eladó felfedi tettét, akkor büntetlen marad, a föld az államé lesz, a vevő pedig nem jut ellenértékhez.

A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvény módosító javaslata után a zsebszerződésben szereplő feleknek 60 napjuk lesz arra, hogy megegyezzenek.

 

MTI 2013. november 19.