Október első felében ismét rókavédelem

Idén ősszel október 3-a és 18-a között kerül sor a rókák veszettség elleni vakcinázására, és addig ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben.

 

 

A csalétkeket repülőgéppel szórják ki a déli és keleti megyékben, a rókák természetes élőhelyein (elsősorban erdősült, illetve mezőgazdasági területeken). A lakott, sűrűn beépített területekre nem helyeznek ki vakcinát. (A programba bevont terület térképe, valamint az ebzárlattal és legeltetési tilalommal érintett települések megyei bontású listája elérhető a Nébih honlapján. A lista tájékoztató jellegű, az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről és pontos időtartamáról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, a települési önkormányzatok informálják a lakosságot. A vakcinázási kampányról szóló részletes tájékoztatást az önkormányzatok hirdetőtábláin függesztik ki, míg a külterületeken plakátok figyelmeztetik a kirándulókat, hogy a vakcinát ne a háziállatok vegyék fel, hanem a vadon élő ragadozók.)

 

 

A program célja a betegség megelőzése: a veszettség ugyanis veszélyezteti a vadon élő és a házi emlősállatokat, illetve az embert is. A rókaállomány vakcinázásának fő célja a betegség háziállatokra való átterjedésének megakadályozása és az emberi fertőződések megelőzése. A rendszeres védekezés eredményeként hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség. Itthon legutóbb 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutattak ki veszettséget, de emberi megbetegedésre 25 éve nem volt példa. Ezzel együtt is háziállataink közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott.

agrár ebzárlat mezőgazdaság róka vakcina veszettség