fbpx

Mezőgazdaság 4.0 – nem egy számítógépes játék

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 14.

Mérföldkőhöz érkezett a magyar agrárium digitalizációja Magyarország Digitális Agrár Stratégiája (DAS) intézkedési tervének elfogadásával. A hazai agrárgazdaság eddigi legnagyobb digitális fejlesztési programja elindult – jelentette be hétvégén Nagy István agrárminiszter.

 

Számítógép

A digitális agrárium a miniszter asztalán (Fekete István fotója alapján készítette Barna Ferenc)

 

Az innovatív fejlesztések nem kerülhetik el a magyar mezőgazdaságot

A világ agráriuma változik, hogy ebben mi is nyertesek lehessünk, az új technológiát be kell építeni folyamatainkba, sikeresen alkalmazni kell – nyilatkozta a miniszter, és elmondta:

„A hazai agrárgazdaság számára a nemzetközi versenyben, valamint a hazai élelmiszerellátás stratégiai feladatainak ellátása érdekében is fontos, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban alkalmazza a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket. Az agrárium szereplői a digitális fejlesztésekkel magasabb színvonalon és hatékonyabban állíthatnak elő a fogyasztók igényeinek még inkább megfelelő termékeket.”

 

Mintagazdaság és digitális piac:

  • A DAS végrehajtása során a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. digitális mintagazdaságként, valamint mezőgazdasági 5G- és drón tesztpályaként is segíti a jövőben a megfelelő innovációs környezet létrehozását.
  • Ugyanitt lehetővé válik a termelők számára ezeknek a technológiáknak a bemutatása.
  • Létrejön a Digitális Termelői Piac, amely logisztikai, valamint minőségbiztosítási és menedzsment-szolgáltatásokat is nyújt majd a hazai termelők és fogyasztók közötti minél rövidebb ellátási lánc működéséhez.

 

Ingyenes adathozzáférés

A Digitális Agrár-rezsicsökkentési Program keretében az állami szervezetek által „előállított” és gyűjtött adatok bárki számára ingyenesen, nyílt adatként és digitálisan hozzáférhetővé válnak. Ennek első lépéseként 2021-től az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai adataihoz a mezőgazdasági termelők ingyen juthatnak hozzá.

 

Időjárás az Alföldön

Az agrometeorológiai adatokhoz a mezőgazdasági termelők ingyen juthatnak majd hozzá (Fotó: Barna Ferenc)

 

Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának célja

A DAS az agrárdigitalizáció az információ gyűjtésével és feldolgozásával, illetve a technológiai műveletek automatizálásával és robotizálásával – az agrártermelők rendelkezésére álló környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett – hozzájárul a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének és versenyképességének növeléséhez.

A digitalizáció lehetőséget teremt a biztonságos, kiemelkedő minőségű élelmiszerek előállítására. Ennek köszönhetően magasabb szinten tudja az agrárium kiszolgálni az egészség- és környezettudatos fogyasztói igényeket.

 

Digitális akadémián szerezhetik a tudást a gazdák

A DAS keretében a Digitális Agrárakadémia (DAA) segíti a magyar gazdák digitális kompetenciájának fejlesztését Ezzel párhuzamosan megkezdődik az agrárágazat adatgazdálkodási környezetének fejlesztéséhez szükséges digitális rendszerek előkészítése is.

2019-ben már elkészült 20 db tananyag, a következő esztendőben többek között azok továbbfejlesztése, naprakészen tartása a feladat. A tananyagokat a szakmában dolgozó szakemberek állították össze, akik az elméleti ismereteket gyakorlati példákkal is szemléltetik.

Létrehozzák az online platformot, ahol a tananyagok elérhetők, kezelhetők. Cél az akadémia országos kiterjesztése.

 

Szántás

Adat alapú digitális agráriumhoz már a gépek is gyűjtik az adatokat (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az 1895/2020. (XII. 9.) Kormányhatározat a DAS-ban kiemelten kezelt intézkedések megvalósításához biztosítja a költségvetést.

Forrás: AM Sajtóiroda