fbpx
379992

Rejtély, miért indult el az égő traktor, de jobb volt így…

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 06.

A tűzoltók sem értik, hogyan úszta meg a gazdaság ezt a veszélyes tűzesetet: ha a traktor titokzatos körülmények között nem tör ki a pajtából, az egész objektum lángra kaphatott volna.

Elvarázsolt eset

Bajorországban hirtelen önállósította magát egy égő traktor. A súlyos géptűz pár napja ütött ki a bajor-svábországi Ostallgäu körzetben. Nem tudni sem azt, miért kapott lángra a mezőgazdasági vontató, azt meg különösen nem érti még a tűzoltóság szakembere sem, miért hajtott ki a gépszínből. Az „elvarázsolt” traktort ugyanis az udvaron oltották el – sajnos, kiégett, de ha odabent falják fel a lángok, akkor a tűz minden bizonnyal átterjedt volna az épületre is, még nagyobb kárt okozva.

A tüzet egyébként a  kistérség önkéntes tűzoltói oltották el gyorsan. Gyanítják, hogy az erőgépet műszaki zárlat automatizálhatta, és ezért hajtott ki a gépszínből, de hitelt érdemlően még nem rekonstruálták az eseményt. A kár 10 ezer euró.

Traktortűz Ausztriában
Fotó: Blaulichtreport Südschwaben/Allgäu

Van mód a megelőzésre

A szakértői elemzések egyébként minden esetben kitérnek rá, hogy a mezőgazdasági gépekben keletkező tüzek megelőzésének egyik legjobb módja a tisztaság. A kombájnokat értelemszerűen betakarítás közben akár naponta többször is érdemes lepucolni – ezt sok gyártó elő is írja a használati utasításban. Különösen azokon a pontokon fontos az olaj- vagy terménymaradványok letakarítása, ahol egyben a hő vagy az elektromos szikra nagyobb kockázatot jelent. Vannak továbbá már olyan tűzoltó berendezések is, amelyek üzemen kívül, tárolt pozíciójában is érzékelik a tűz kialakulását, és gyorsan beavatkoznak. Egy ilyen berendezésről ebben, egy másikról ebben a cikkben, mezőgazdasági gépeket érintő tüzekről itt és itt írtunk legutóbb.