fbpx

Sumi Agro: hatékonyság, megbízhatóság bizonytalan időkben is

Írta: Szerkesztőség - 2023 szeptember 29.

A Sumi Agro Hungary Kft. már hagyományos, immár XXI. Kalászos Gabona Fórumára szeptember 19-20-án került sor a visegrádi Silvanus Hotelben.

A rendezvényt Matyasovszki István, a Sumi Agro Hungary Kft. idén nyáron kinevezett ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Mint mondta, a fórum célja mindig is az volt, hogy a termelőknek, kereskedőnek próbáljon segítséget adni a termeléshez, a gazdálkodáshoz, a termények elhelyezéséhez. A szakmai összejövetel szándéka az információcsere, valamint az egymástól és a meghívott szakemberektől való tanulás.

Matyasovszki István

A gabonapiaci kilátásokról Dr. Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet kutatási igazgatója, tudományos munkatárs tartott előadást. Mint elmondta, a kínai statisztikai hivatal 2023. januári jelentése szerint csökken a kínai népesség, így nem számíthatunk a növekvő kínai fogyasztásra. A 2022-ben Ukrajnában ragadt készletekből nincsen már, az ország idei árualapja pedig lényegesen kevesebb lesz. Amennyiben Ukrajnából a szállítási nehézségek miatt nem tudna kijutni a búza, akkor van készleten elegendő mennyiségű orosz búza. Nemcsak az orosz búza, de az árpa exportvolumene is igen jelentős.

Petőházi Tamás és Dr. Potori Norbert

A gabonaágazat piaci helyzetéről Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke beszélt. A mértékek összehasonlításához elmondta, hogy Kína évente 95 millió tonna szóját vásárol a világpiacról, míg Magyarország éves termése 140-150 ezer tonna, ami kevesebb, mint Kína 1 heti beszállítása. Mint tőle megtudtuk, a sokat emlegetett El Nino és El Nina jelenségek egyáltalán nem befolyásolják hazánk időjárását. A 2022-es történelmi léptékű aszály és a hatalmas inputár-emelkedés alapján jó döntésnek tűnt 2022-ben őszi árpát vetni. Az 5,5 tonnás átlaggal learatott termés azonban a csapadékosabb időjárás és a kevesebb műtrágyafelhasználás következtében 1-2 tonnával alacsonyabb volt, mint a várt termés. Az idei magyar búzaaratás kapcsán nincsenek olasz vevők, ők ugyanis csak kiváló minőségű, 14-14,5% feletti fehérjetartalmú búzát akarnak venni Magyarországon, amit Ukrajnából nem tudnak beszerezni. A szövetség elnökének ajánlása szerint érdemes megfontolni, hogy a vetésforgóban le tudja-e a termelő csökkenteni az őszi kalászost. Ha igen, akkor azzal tud nyerni fél évet. Kalászost egyébként is csak akkor érdemes termelni, ha 300 ezer forint/ha inputköltséget bele tud tenni a gazdálkodó.

A Sumi Agro őszi portfóliójának újdonságairól Szabó Roland, a Sumi Agro szakmai- és termékmanagere tájékoztatta a partnereket. Elmondta, hogy mivel az EU-ban az új növényvédő hatóanyagok megjelenése túl kockázatos a fejlesztő cégek számára, ezért inkább azt vizsgálják, hogy a meglévő hatóanyagokat hogyan tudják megújítani. A kutatások célja azt elérni, hogy az adott hatóanyag úgy újuljon meg újra formázása során, hogy az hatékonyabbá tudjon válni. Ezek a komplex fejlesztések elsősorban a segédanyagok és a hozzáadott anyagok megfelelő kiválasztására irányulnak.

A Brixton gyomirtó előnye éppen az alacsony dózisú kijuttatás. Ez a szelektív perjeirtó a fűfélék szöveteiben letális károsodást okoz. A kezelést napraforgó-, cukorrépa-, szója- és őszi káposztarepce-kultúrákban magról kelő egyszikű gyomnövények ellen, az egyszikű gyomnövények bokrosodása előtt 0,5-0,7 l/ha dózisban, a bokrosodás kezdete után 0,7-1,0 l/ha dózisban kell elvégezni. Évelők ellen a dózis 0,9-1,4 l/ha.

Az Ossetia őszi kalászos gyomirtó szer a mai gazdasági viszonyok között megfizethető árának köszönhetően jó választás. Őszi búzában és őszi árpában a készítményt magról kelő kétszikű gyomnövényekkel fertőzött területen preemergensen vagy korai posztemergensen, a kultúrnövény első levelének megjelenésétől a bokrosodásának végéig 0,24 kg/ha dózisban kell alkalmazni. Posztemergensen a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-2 leveles fenológiai stádiumában kell kijuttatni a készítményt. A Pledge termékkel kombinálva kedvező hektárköltség mellett patyolattiszta területet kaphatnak a termelők, még a széltippanos területeken is.

Szabó Roland

A „különleges” 2023-as év tapasztalatait Matyasovszki István ügyvezető igazgató foglalta össze. Mint elmondta, az idei évet az alábbi tényezők sújtották:

– a szomszédunkban zajló szomorú háború, ami a repce, búza, kukorica árakra is erős hatással van,

– a 368-402 között ingadozó forintárfolyam,

– a meglóduló (25%-os) infláció,

– a gabona beáramlása Ukrajnából,

– az erősen csökkenő terményárak,

– csökkenő műtrágyaárak,

– bizonytalan gazdasági környezet,

– felhalmozott növényvédő szer készletek a kereskedő cégeknél.

A 2023. I. félévben a növényvédő szerek közül a „nyertesek” a megjelenő betegségeknek köszönhetően a kalászos fungicidek, a napraforgó herbicidek és a szőlő gombaölő szerek.

A 2023. I. félév „vesztesei” a gazdasági körülmények, a korlátozott felhasználhatóság, az időjárás és a csökkenő vetésterületek miatt a talajfertőtlenítő szerek, a terbutilazin tartalmú kukorica gyomirtó szerek, a kalászos rovarölő szerek, és a repce rovarölő szerek.

Az idei évben 6 új termékkel bővült a Sumi Agro Hungary termékpalettája, a beszállító cégeik száma is kettővel emelkedett. A piaci részesedésük is nőtt ebben az évben. A piaci bizonytalanságok ellenére a cég a partnerei visszajelzései alapján is megbízható, kiszámítható, emberközpontú cég maradt.

Sós Rita