fbpx

Sumiversitas: új arculat, új eszközök a növényvédelemben

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 17.

A Sumi Agro hagyományos, átfogó ismeretterjesztést célul tűző rendezvényeinek sorában külön helyet foglal el a Sumiversitas. A jogszabályoktól a támogatási lehetőségeken át a növényvédelem aktuális kérdéseit összegző kétnapos rendezvény idén is hangos tetszésnyilvánítást aratott a hallgatóság körében. Nem véletlenül: az AÖP-től a magyar világszabadalomként a Sumi Agro által is forgalmazott rovarcsapdán át az újabban nagy erővel támadó gyomnövényekig széles információs paletta szolgálta a gazdákat.

Friss erő, fenntartható szemlélet, AÖP-s lehetőségek

Az idei, Keszthelyen megrendezett Sumiversitas első nagy bejelentése a világcég új, egységes arculatát érintette. A régóta jól ismert, ám eltérő színekkel és tipográfiával megjelenő Sumi-termékek mostantól a Nap és a növényzet árnyalatait, illetve a kelő vetőmag formai motívumait jelképező zöld-narancsságra körben kerülnek a gazdák kezéhez. A friss erőt sugárzó logó egyben utalás a Sumi Agro globális elkötelezettségére a természeti környezetet óvó, a fenntartható gazdálkodást szolgáló készítmények és technológiák bevezetésére – összegezte nyitó előadásában Matyasovszki István kereskedelmi igazgató (felvételünkön jobbról).

Vörös Géza és Matyasovszki István

A szakmai előadások előtt Fodor Zoltán, a NAK Mezőgazdasági Igazgatóságának vezetője az európai agrárpolitika és a hazai élelmiszerlánc-biztonsági gyakorlat agráriumot érintő kritikája mellett vázlatos áttekintést adott a gazdáknak az Agro-Ökológiai Program nyújtotta támogatási lehetőségekről, illetve az abban való részvétel kötelezettségeiről.

Kukoricamoly: ilyen az okos növényvédelem

Izgalmas szakmai előadásában Csorba Csaba szaktanácsadó a kukoricamolyok elleni védekezés lehetőségeit elemezte. A Sumi Agro technológiája ugyanis egy új, a növényt károsító rovarok növekedését, fejlődését megakadályozó hatóanyagra épül. A régebbről ismert kitinszintézis-gátló, vagy a fiatal lárvákra ható fejlődésgátló (juvenil-)hormon hatóanyagok felhasználhatósága a korlátozások miatt kukoricában már nem lehetséges. Ezekhez hasonló hatóanyagok a vedlést befolyásoló ekdizon agonisták, amelyek leállítják a kezelt lárvák táplálkozását (így elmarad a károsítás), továbbá beindítják a vedlési folyamatot, ugyanakkor idővel meggátolják a régi kutikula vedlését – vagyis az állat kifejlődését. A tebufenozid hatóanyagú Mimic, az idei évtől csemegekukoricában is alkalmazható, itt rövid élelmezésegészségügyi várakozási idővel rendelkezik. A fentiekben vázolt tulajdonságai miatt célszerű a Mimic-kel végzett kezelést nagy lémennyiséggel, a tömeges lárvakelés előtt elvégezni.

Rovarcsapda: magyar innovációt terjeszt a világban a Sumi Agro

Annak érdekében, hogy az említett megelőző időzítés valóban időben megtörténjen, a Sumi Agro egy világhódító útra indult magyar innováció elterjesztésében is közreműködik. Az Agrárágazat és a MezőHír olvasói is már jól ismerhetik a SmappLab nevű rovarcsapdát, amely fény vagy feromonok révén vonzza a rovarokat, rögzíti és jelenti a gazdaság vezetőinek azok mennyiségét, így a növényvédelem napról napra követheti, milyen a rajzás folyamata, erőssége, dinamikája. Ezzel hatékony, célzott, precíz lehet a védekezés éppen akkor, amikor igazán időszerű, egyben pedig magasabb szintre emelhető a permetszer-optimalizálás. A Sumi Agro a mostani szezonban a SmappLabbal együttműködve egy új, mini csapdarendszer tesztelését végzi – erősítette meg Matyasovszki István.

Hogy erre a védekezésre egyre inkább szükség van, azt Vörös Géza entomológus is megerősítette a Sumiversitas-on (felvételünkön balról). A Tolna megyei növényvédelmi állomás egykori vezetőjének kutatásai szerint az utóbbi években nő a drótférgek, pajorok, mocskospajorok kártétele a kukorica- és napraforgótáblákon, amiben az időjárás-változásnak és a nem kellően körültekintő, csökkentett forgatásos talajművelési gyakorlatnak is szerepe van.

Előretörő gyomfajok

A szakmai előadások sorát egy ugyancsak izgalmas téma, egyes gyomnövényfajok jelentős előretörésének okai és a jelenségre adható válaszok témaköre zárta. Szabó Roland szakmai- és termékmanager a gyomnövények felszaporodásának hátterét vizsgálva elemezte azok biológiai eredetét és genetikai hasonlatosságát/közelrokonságát, az egyes fajok markáns adaptációs, regenerációs képességét. Fontos információkat osztott meg a Sumi Agro gazdapartnereivel a gyomnövények szaporodásbiológiai és alaktani jellemzőiről.

Nem csoda, hogy az első nap előadás-sorozatai után – amikor Matyasovszki István kereskedelmi igazgató megkérdezte a hallgatóságot, miben változtassanak-javítsanak a Sumiversitas rendezvényein – már az első felszólaló gazda így válaszolt: „Ami jó, azon nem kell változtatni”…