fbpx

AÖP: Közeleg a határidő, erősödik a pontvadászat

Írta: Sándor Ildikó - 2023 május 22.

Hónapokat vártak, találgattak a gazdák: a KAP pontrendszerébe milyen feltételek kerülnek be, és hogy lehet majd azokat teljesíteni. A zöld-irány, azaz az AÖP (Agro-ökológiai Program) ténye már köztudott volt, de a részletekre mégis májusig kellett várni.

Jobb későn, mint soha? De kiszámítható volt-e így az ide termesztéstechnológia?

Mint minden új korszaknak, az AÖP-nek is volt előélete. Az előzményekről, két héttel a beadási határidő előtt a jelenlegi „állásról” és tapasztalatokról Vajda Péterrel, a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetségének egyik alapítójával beszélgettünk, nem véletlen. Az AÖP-feltételek közül hatalmas az érdeklődés a mikrobiológiai készítmények iránt. Az eddig beadott kérelmek „népszerűségi listáján” a második helyezést érték el.

– Évek, sőt évtizedek alatt már számtalan kísérletet állítottak be annak érdekében, hogy a talajbiológiára felhívják a figyelmet. Ez most látszik beérni?

A talajaink védelme mellett valóban régóta kiállunk, magánemberként, cégként, a közös célon dolgozva már szövetségként. A talajbiológiai készítmények is már stabilan bizonyítanak, de tény, hogy az AÖP új lendületet adott a termelőknek, és a mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek iránt tovább nőtt a kereslet.

– Ez jó hírnek hangzik, és kimondhatjuk: logikus is.

Annak kellene lenni, igen, hisz a mezőgazdasági termelésnek igazodnia kell(ene) a megváltozott környezeti és gazdasági feltételekhez, pl. a klímaválsághoz, a leromlott talajszerkezethez ugyanúgy, mint egy támogatási lehetőséghez, ez tény. De valóban jó hír akkor lesz, ha a termelőnek teljesül az elvárása, sőt, előrébb mennék: ha a termelő elvárással is érkezik, mert a talaján vagy a növénykultúráján szeretne javítani, tehát nemcsak anyagi, hanem szakmai motiváció is van a szándék mögött.

– Az AÖP-programba történő jelentkezési határidő közeledtével mit lát a szövetség? Mi az a bizonyos mozgatórugó?

A „pontvadászok” megjelenése várható volt, de szerencsére azok a termelők vannak túlnyomó többségben, akik vagy már eddig is ismerték a mikrobiológiai készítményeket, vagy jobb esetben a „próbáljuk ki, meglesz a pont is, és még használhat is” táborba tartoznak. Belőlük lesz a potenciális felhasználó, hosszú távon mindenképp.

– Néhány napja azonban mégis hangos lett a sajtó, miszerint volt talán apróbetűs rész vagy módosítás a programban?

Megjelent egy közlemény (KAP Nemzeti Irányító Hatóság 4/2023. sz. közleménye), ami az Agro-ökológiai Programban (AÖP) felhasználható mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek engedélyokirat szerint kijuttatandó mennyiségeit részletezi, termékenként. Ez valójában nem másra, mint a „használati útmutatóra” hívja fel a termelők figyelmét, miszerint az adott készítmények kijuttatása kizárólag akkor fogadható el az adott AÖP gyakorlat teljesítéseként, ha azt minden tekintetben az engedélyokiratnak megfelelően használták fel. Amennyiben például egy készítmény 2–4 kezelést és kezelésenként 10–30 liter/hektár dózist határoz meg, úgy az AÖP keretében akkor fogadható el teljesítésként a készítmény kijuttatása, ha legalább 2 alkalommal és alkalmanként legalább 10 liter/hektár dózissal juttatták ki a megfelelő kultúrában. A KAP Nemzeti Irányító Hatóság állásfoglalása szerint az engedélyokirat ellenőrzött körülmények között elvégzett, objektív hatásossági és hatékonysági vizsgálatok eredményein alapul, tehát innentől ez a kiindulási alap.

– Tehát az egyetlen olyan hivatalos dokumentum, amihez a gyakorlati felhasználást igazítani lehet? Akkor ez nem a „szükséges rossz”, hanem a használat szabálya. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy csak ennek betartása esetén vállal a gyártó és/vagy forgalmazó garanciát?

Hatás is és az említett garancia is csak így várható, tehát ebből következik, hogy a most esetleg „jutalomként megélt pont”, tehát az AÖP teljesítése is akkor valós, ha minden tekintetben az engedélyokiratnak megfelelően jártunk el. Az engedélyokiratok sok esetben egyetlen konkrét dózis helyett kijuttatható dózis-tartományokat határoznak meg – minimum és maximum értékekkel –, akár felhasználási növénykultúránként eltérőeket. Ugyanígy a kezelések száma is változhat az engedélyokiratban rögzített értékek között. Tehát a dózisok és kezelésszámok ugyanolyan kötelező paraméterek az AÖP gyakorlatában, mint bármely más szabály. Az engedélyokirat ugyanis ellenőrzött körülmények között elvégzett, objektív hatásossági és hatékonysági vizsgálatok eredményein alapul.

– A dózisra tehát oda kell figyelni. Mi lehet még „buktató”? Az AÖP bevezetésének híre és a konkrét megjelenés között már voltak találgatások. Beigazolódtak ezek az aggodalmak?

Ha a hatásmechanizmust ismerve, tehát az engedélyokiratban foglaltakat betartva választunk és használunk mikrobiológiai készítményt – legyen az 1 vagy 2 pontos –, akkor nincsenek találgatások és hibafaktorok sem. Jó példa erre az őszi vetésű kultúrákban történő felhasználás, ahol a készítmények engedélyokirata úgy határozza meg a kezelések számát és időzítését, hogy azok egy része a vetés évére, míg fennmaradó része a vetést követő évre kell hogy essen. Az AÖP gyakorlatok azonban az igénylés naptári évére vonatkoznak; így kizárólag azok a kezelések vehetők figyelembe, amelyeket az igénylés évében végeztek el. Ha például egy növénykondicionáló készítményt 2-4 alkalommal szükséges kijuttatni egy őszi búza kultúrában a kelés és a virágzás közötti időszakban, akkor a kérelmezés évében legalább 2 kezelésnek kell történnie, de a búza teljes vegetációs idejében a kezelések száma nem haladhatja meg a 4-et.

– Maradt még valami, amiért aggódni kellene?

Az AÖP megjelenése semmi új követelményt nem támaszt a mikrobiológiai készítményekkel kapcsolatban, nem kell újat tanulni, az előírás szerinti használatukkal – AÖP-vel vagy anélkül – nincs aggódnivaló, nem kell tartani az alkalmazásuktól.

Az alábbi linken érhető el a 2023. április 19-én a MK-ben megjelent 15/2023. (IV.19.) AM rendeletet, melyben az AÖP-hez kapcsolódó támogatás részletes szabályait tartalmazza: magyarkozlony.hu/dokumentumok

Ezen a linken pedig a KAP Nemzeti Irányító Hatóság 4/2023. sz. közleménye olvasható, ami az Agro-ökológiai Programban (AÖP) felhasznált mikrobiológiai készítmények, kondicionálók és biológiai ágensek engedélyokirat szerint kijuttatandó mennyiségeiről szól.