fbpx

A jó gazda és a kereslet-kínálat esete Zalaszentgróton

Írta: Agrárágazat-2021/07. lapszám cikke - 2021 július 12.

Júniusban a kalászosfajta-bemutatók idejét éltük, és végre személyesen, a gyakorlatban szerezhettünk bizonyosságot a nemesítés eredményeiről. Így történt ez Zalaszentgróton is, ahol a Dr. Szabó Agrokémia kalászos- és repcefajta-, illetve tápanyag-reakciós kísérletét néztük meg parcellánként, június 11-én.

 

Jó Gazda Program
Az idei eredményeket Dr. Szabó Balázs ügyvezető mutatta be az érdeklődőknek

 

Örök dilemma

Fajtabemutatók esetén a kifogástalan parcellákat járva mindig felmerül a kérdés: a látottak a nemesítőnek, a talajnak vagy technológiának köszönhetőek-e. Az alapvetően műtrágya- és vetőmag-forgalmazással foglalkozó Dr. Szabó Agrokémia épp ezt a kérdést ismerte fel, amikor 12 évvel ezelőtt megalapította a Jó Gazda Programot, amelyben saját kísérleteire alapozott precíziós szaktanácsadási rendszert dolgozott ki, a növény igényeire és termesztésének körülményeire figyelemmel. A Jó Gazda Program elsősorban a dunántúli termelők munkáját segíti, ma már több mint 10 ezer hektáron, integrátor munkáját túlnőve valódi, adatokkal alátámasztott kísérleti eredményekkel. A zalaszentgróti bemutatón 53 parcellában búzafajtákat, 176 parcellában búza-tápanyagreakciókat, 60 parcellában pedig repcehibrideket tekinthettünk meg.

„A táblán belüli különbségeket muszáj a helyükön kezelni” – az alapötlet indoklását ezzel kezdte Szabó Kornél. Mindennek a kiindulási pontja természetesen a távérzékelési adatok (műholdfelvételek), hozamtérképek vagy egyéb szenzorok adatainak elemzése alapján történő helyspecifikus talajminta-vételezés, amihez GPS-készülékekkel, digitális talajmintavételi térképek segítségével történő talajmintavételi szolgáltatásokkal mérik fel a program résztvevőinek területeit. A helyspecifikus mintavétel mellett a cég vállal táblaszintű hagyományos (rácshálós) talajminta-vételezést is.

A precíziós gazdálkodás alapja a pontos és széles körű adatgyűjtés mellett a precíz kivitelezés és az ehhez szükséges technikai felszereltség – ebben is szakmai segítséget adnak Zalaszentgróton a termelőknek, legyen ez a traktorba szerelhető automata kormányzás, robotpilóta-rendszer vagy a munkagépet segítő vetés- és kijuttatásvezérlés (amihez pedig digitális kijuttatási terveket is készítenek a termelők részére).

 

Rés a pajzson, avagy mikroelem-utánpótlás gyökéren keresztül

Az egyedi igény a növénytermesztésben egy összetett fogalom. A talaj tápanyag-utánpótlásában ugyanis nem elegendő a talaj tulajdonságait kiismernünk, növényünk alapvető igényeivel tisztában lennünk (sőt, akár hibridenként ismernünk); tápanyag-utánpótlásunk sikere gyakran a felvehetőségen, azaz a technológián elbukik. A Dr. Szabó Agrokémia ezért kifejlesztett egy saját műtrágyacsaládot, amellyel a fenti igényeken túl a talaj makro- és mikroelem-tartalmához is tudunk igazodni. A Sileno® műtrágyák tehát növény- és talajspecifikus, ráadásul makro-, mezoelem tartalmú, mikroelem-bevonatos műtrágyák (NPK, Ca, Mg, S, B, Cu, Zn, Mn, Fe, Mo). A termékek sikerét minden évben parcellakísérleteivel igazolja a Jó Gazda Program, ezúttal a zalaszentgróti kísérletében, de a Sileno bemutatófarm-hálózat többi egységében is (a Dunántúlon, további 5 helyszínen).

 

És amikor hiába műtrágyáznánk

talajmeszezés
Bőhm Róbert a talajsavanyodás hátrányait részletezte

 

Az optimális tápanyag-utánpótlás feltétele talajaink pH-jának ismerete (lenne), hisz alacsony (5,5 alatti) pH mellett a talaj termelékenysége is limitált, de gyakran az utánpótlás is eredménytelen. Ennek igazolására a Jó Gazda Program Ca-utánpótlási kísérletet is beállított Zalaszentgróton, amelynek eredményeit és a TERRACALCO® termékcsaládot Bőhm Róbert értékesítési vezető (Carmeuse Hungária Kft.) mutatta be a jelenlévőknek.

 

Sándor Ildikó