fbpx
828017

Add már, Uram, a fagyot!, mert jön a februári kánikula

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 04.

Alakul a rekord meleg, ami sem a növényeknek nem jó, sem a növényvédelemnek: ami most van és jön, az leginkább a kórokozóknak és a kártevőknek kedvez…

enyhe télben párolgó földek
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Csapadék az átlag felett

Egész évben sokkal több csapadék érkezett tavaly, mint a rémes 2022-es évben, sőt, több, mint a sokéves átlag, és ez a trend az év elején is csupán mérséklődött. Az múlt héten inkább szeles volt az idő, frontok vonultak át fölöttünk, de nagyobb esőt nem hoztak. Az előző 10 nap csapadékösszege jellemzően 5 mm alatt marad hazánkban, hosszabb távot tekintve viszont országszerte jóval az átlag fölött járunk, a 90 napos összeg 50-130 mm-rel haladja meg a szokásos értéket. Csapadékra tehát egyelőre nincs, mert még mindig sokfelé vannak belvízfoltok hazánkban.

Kéne a fagy a kártevőkre

Hidegre viszont annál inkább nagy szükség van, hogy a kórokozók és kártevők száma csökkenjen. A hőmérséklet a múlt hét második felében az átlag fölött alakult, nagy területen fagymentes éjszakákkal és 10 Celsius fok körüli maximumokkal, ám e hétre pár fokkal hűvösebb levegő érkezett fölénk. A derült éjszakákon erősödött az éjszakai lehűlés, de -10 fok alatti fagyok nem alakultak ki. Napközben pedig a sok napsütés hatására +5 fok köré emelkedett a hőmérséklet. A talajban jelenleg csak néhány cm-es fagy van a felszínen. A folytatás jelentős enyhülést, szelet és csak kevés csapadékot hoz, a talaj így nagyon lassan, de tovább szikkad majd.

Jön a nagy meleg

A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekord meleg ősz és szintén enyhe december hatására. Január második hetében érkezett a télen először igazi hideg levegő hazánkba, de az is csak -10 Celsius fok körüli éjszakai fagyokat okozott. A folytatásban az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időre van kilátás, ugyanis megerősödik térségünkben a nyugati, északnyugat áramlás. Csapadék kevés érkezik, de meleg annál inkább: a hőmérséklet  jelentősen emelkedik, vasárnaptól már 10 Celsius fok körül maximumok várhatók és az éjszakai fagyok is megszűnnek, illetve feltámad a szél, így száradnak majd a földek.