fbpx

Nitrátos, AKG-s? Ha már talajmintázni kell, használja ki a lehetőséget!

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 16.

Az idei évben sok helyen várható, hogy az öt évente kötelezően előírt talajvizsgálati eredmények lejárnak, új eredményekre van szükség a következő öt éves ciklusra. Az előírásnak megfelelően a talajmintákat akkreditált laboratóriumban kell bevizsgáltatni, illetve a tápanyag-gazdálkodási tervet a talajvizsgálat eredménye alapján szükséges elkészíteni a következő években. Sokan csak nyűgként, egyfajta felesleges ‘kötelezettségnek’ tekintik a talajvizsgálatot, miközben rengeteg hasznos információt, felhasználható tudást szerezhetünk egy megfelelően elvégzett mintázás során.

Mennyit szánjak rá?

A talajmintavétel- akár magunk végezzük, akár megbízunk vele valakit- pénzbe kerül. Ha már fizetünk érte, fizessünk olyanért, amelynek eredménye használható, pontos, megbízható információt nyújt területeinkről. Legtöbb esetben azt látjuk, hogy a megfelelően és szakszerűen mintázott területeken a talajmintázás eredményeként költségmegtakarítás érhető el, illetve a mért eredmények alapján történő, tudatos tervezésnél egyértelmű a hozam/profit növekedés. A pontosan, precízen végzett talajmintázás sok esetben már az első évben visszahozza a ráfordítást!

Gépi vagy kézi mintázás?

Aki már mintázott kézzel (5 hektáronként, 20-25 részminta a 0-30 cm-es talajréregből), annak egyértelmű a válasz. A gépi mintázás kontrolálható, a GPS-el ellátott autók mozgása lekövethető, a leszúrások száma visszakereshető az adatokból. A gépi mintázás alkalmával minden egyes leszúrás (részminta) ugyanabból a rétegből kerül ki, ugyanakkora térfogatú, nincs ‘fáradt mintavevő’ és ‘ napvégi gyors mintázás’. A gépi mintavételezés esetében a mintázási útvonal alapján pontos tápanyag-eloszlási térképet tudunk készíteni. Területhatékonysága sokszorosa a kézi mintavételnek, nem is beszélve arról, hogy a megszedett részminták egységes térfogatúak, így reprezentatív mintázásról beszélhetünk.

Field Expert

Mire tudom használni a laboreredményeket?

A legfontosabb információ a talaj jelenlegi állapota, illetve tápanyag feltöltöttsége. Az eredmények alapján elkészítjük a tápanyag-gazdálkodási tervet a következő növénykultúrára, elkészítjük a talajjavítási tervet (meszezés, szervesanyag kijuttatás, szikesek javítása). Amennyiben szeretné vizuálisan is látni az eredményeket- tábla szinten- elkészítjük a tápanyag-eloszlási térképeket. Hagyományos mintázás esetén táblaszinten, precíziós mintázás esetén művelési-zóna szinten tudjuk elkészíteni a terveket.

Hagyományos, vagy művelési zóna szintű mintázás?

Precíziós/helyspecifikus eljárások alapja a művelési zóna alapú mintavételezés. Ennek előfeltétele a zónák kialakítása, amelyre többféle megoldás van. Amennyiben szeretne bevezetni bármilyen precíziós folyamatot, úgy a mintavételezést érdemes már így elkezdeni. Ebben az esetben a mintavételi egységet a művelési-zóna méretéhez igazítjuk. Az eljárás során az előírásoknak megfelelően, akkreditált laboreredményt készítünk, amely megfelel a rendeleteknek. A hagyományos eljárás során a mintavételi egység maximum 5 hektár lehet, viszont ebben az esetben a területeinkről csak egy átlagos képet kapunk, nem fogjuk látni a szélsőségeket a táblán belül.  Sok Partnerünk kéri, hogy lehatárolás után mintázzunk, viszont hagyományos módon tervezzünk (táblaszinten), mert szeretné látni a tábla specifikumokat és szélső értékeket.

foszfor

5 év alatt több, mint 100 000 hektár mintázás, sok száz tápanyag-gazdálkodási és talajjavítási terv! Az egész ország területén dolgozunk! Kérjen személyreszabott árajánlatot!

Talajvédelmi tervek készítése: ültetvény telepítés, humuszmentés, hígtrágya,szennyvíz, szennyvíziszap felhasználás, öntözés, talajjavítás

További információk, árajánlat kérés:
Agro AIM HUNGARIA Kft.,
www.agroaim.hu,
[email protected],
+36 30 983 8390
+36 70 410 6361